Week van het Geld

07:23 - 19 oktober 2012 door Peter Van Maldegem , Caroline Sury

Financiële kennis Belg beneden alle peil

Meer in Finance Avenue
4,6 op 10. Dat is de erbarmelijke score van de gemiddelde Belg op een kennistest over persoonlijke financiën. Daarin werd gepeild naar elementaire kennis over basisproducten, zoals het spaarboekje en de brandverzekering. De score ligt even laag als vier jaar geleden, toen De Tijd een even representatief staal Belgen onderwierp aan dezelfde test.
Foto Bloomberg
Foto Bloomberg

De resultaten zijn opvallend omdat de bankencrisis van 2008 de noodzaak van financiële opvoeding hoog op de agenda zette.

De toezichthouder FSMA, die vorig jaar de wettelijke opdracht kreeg een bijdrage te leveren aan de financiële vorming, is niet verrast omdat het niveau niet met één vingerknip verbeterd kan worden. ‘Financiële opvoeding is een werk van lange adem waaraan we volop werken. Daarnaast nemen we ook complementaire maatregelen, zoals het moratorium op de verkoop van complexe producten’, zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.

Een van de aandachtspunten is een elektronisch portaal met educatieve informatie op maat van de consument over financiële producten en diensten. Die website is op 31 januari 2013 klaar.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil ook meer financiële vorming in het onderwijs. ‘Nu is het nog geen apart vak, maar het komt in het secundair onderwijs aan bod via de vakoverschrijdende eindtermen. Sinds 2010 gaat daarin meer aandacht uit naar de wisselwerking tussen maatschappij en economie’, zegt Smet. De minister zal financiële vorming ook mee- nemen bij de hervorming van het secundair onderwijs.

De kennistest werd afgenomen bij 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar. Slechts 9 van de 1.000 respondenten haalden een score van 10 op 10.

Doe zelf de test op www.tijd.be/geldtest

Deelnemende bedrijven:

Dit krantenartikel is enkel beschikbaar voor abonnees van De Tijd Digitaal, Digitaal + Weekend of Compleet.