Ga naar De Tijd
12:08 - 08 augustus 2013 door Ben Serrure

Antwerps platform voor start-ups doet stap naar Europa

Meer in Diensten
Europees commissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes wil al lang dat Europa meer inzet op jonge techondernemers. In haar missie krijgt ze sinds kort ook steun uit Antwerpen.

Webondernemers creëren jobs voor jonge mensen. Hun bedrijven helpen om onze economie en onze maatschappij te transformeren.’ In twee zinnen maakt Neelie Kroes op haar website duidelijk hoe ze de Europese toekomst ziet. Om dat doel te bereiken heeft Kroes al meerdere initiatieven uit de grond gestampt.

Een daarvan is het in maart gelanceerde Startup Europe, dat zogenaamde ‘accelerators’ moet promoten en ondersteunen. Het doel is om via die ondernemersplatformen jonge webbedrijfjes te helpen in het succesvol ontwikkelen van hun business. Die kunnen dan op hun beurt bijdragen aan een groeiende economische welvaart in Europa.

Een belangrijk ondersteunend onderdeel van Startup Europe is dan ook de zogenaamde Accelerator Assembly, een initiatief dat de beste accelerators met elkaar in contact moet brengen om in een bloeiend Europees netwerk jonge webondernemers de beste kansen te bieden. Die Assembly wordt georganiseerd door de grootste en belangrijkste accelerators van Europa, zoals How To Web, Seed-DB, Seedcamp en Techstars/Springboard. Die zijn een Europees netwerk aan het uitbouwen van accelerators die van elkaar kunnen leren.

Zo kreeg het Europese initiatief ook voet aan de grond in Antwerpen, bij de accelerator IdeaLabs. ‘Wij zijn vorig jaar met onze start-ups langsgeweest in Londen om onze ideeën te presenteren bij Techstars/ Springboard’, legt Cedric Deweeck van IdeaLabs uit. ‘Zij hebben ons een tijdje geleden dan gebeld met de vraag om eens te komen praten. Ze hebben ons snel kunnen overtuigen om deel uit te maken van het initiatief.’ Sinds begin deze zomer is IdeaLabs officieel lid van de Accelerator Assembly.

Via die weg is het de bedoeling dat IdeaLabs mee een rol gaat spelen op Europees niveau. ‘Het is nu de bedoeling dat we een consortium opstarten met buitenlandse partijen’, zegt Deweeck. ‘Als het lukt een internationaal netwerk op te richten, wordt het vanaf 2014 mogelijk via ons Europese subsidies te krijgen voor je start-up. Het gaat daarbij om bedragen tussen 50.000 en 150.000 euro.’

Ook op Belgisch niveau blijft IdeaLabs zijn rol van accelerator spelen. Start-ups mogen zich melden met hun idee, in welk stadium zich dat ook bevindt. Voor de beste ideeën organiseert IdeaLabs dan drie maanden lang een soort stoomcursus ondernemen, die op het einde moet uitmonden in een prototype. De accelerator steekt ook 15.000 euro in de winnende start-ups, in ruil voor 10 procent van het kapitaal.

Lees ook het opiniestuk van Cedric Deweeck: Start-ups kunnen even goed in België. 

Dit krantenartikel is enkel beschikbaar voor abonnees van De Tijd Digitaal, Digitaal + Weekend of Compleet.