Advertentie

Bedrijfsgiganten dumpen massaal Google-ads

Bedrijven dumpen Google-advertenties na een flinke Youtube-rel. ©Bloomberg

Een reeks bedrijfsgiganten, zoals het cosmeticabedrijf L'Oreal en de bank HSBC, stopt zijn Google-advertenties na een rel rond de videodienst YouTube.

Zoekgigant Google zit al een hele week in 'damage control', sinds de Britse krant The Times achterhaalde dat advertenties van grote merken op de videodienst YouTube soms figureerden naast filmpjes van terreursympathisanten. 

Het zette een reeks bedrijfsgiganten ertoe aan om hun budget voor bepaalde onderdelen van Googles advertentie-imperium on hold te zetten. Onder de namen niet de minsten: het gaat om de Amerikaanse telecomoperatoren AT&T en Verizon, farmareus Johnson & Johnson, cosmeticabedrijf L'Oreal, de Britse bank HSBC en media zoals de BBC en The Guardian. 

15,6
In 2016 puurde Google 15,6 miljard uit haar advertentienetwerk, dat ads toont op sites van derden.

In totaal zijn er al zo'n 250 bedrijven die een deel van hun Google-advertenties intrekken. De gebeten hond is vooral YouTube zelf. Quasi alle namen op de lijst maakten bekend voorlopig geen geld meer te geven aan advertenties op de videosite.

Wegen op resultaten

Maar ook Googles advertentienetwerk, dat advertenties toont op sites van derden, krijgt klappen. AT&T, Verizon en geneesmiddelenfabrikant GSK trekken ook daar hun advertenties terug. Dat kan gaan wegen op de financiële resultaten van de zoekgigant. In 2016 puurde Google 15,6 miljard dollar uit dat onderdeel, zo'n 17 procent van Googles totale inkomsten. Van Youtube zijn geen aparte cijfers. 

De echte kaskoe van Google, de advertenties die verschijnen naast de zoekresultaten, blijft voorlopig buiten schot. Analisten gaan er ook van uit dat bepaalde bedrijven Google laten zitten vanwege eigen belang of al langer opspelende spanningen. Zo werkt Verizon met de overnames van het internetbedrijf AOL en de kernactiviteiten van Google aan een eigen digitaal advertentiepoot. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud