Egypte tegen zeven nieuwe wereldwonderen

(ap) - Egypte is gekant tegen een internationale wedstrijd die zeven nieuwe wereldwonderen wil aanduiden. Van de zeven originele wereldwonderen blijven alleen nog de piramides van Gizeh over. Egypte vindt het ongehoord dat Gizeh mogelijk zijn status van wereldwonder verliest.

De wedstrijd is een initiatief van de Zwitserse filmproducer, schrijver en piloot Bernard Weber. Toen hij onlangs een persvoorstelling wilde houden in Gizeh, belette de Egyptische politie hem de doorgang. Weber stelde een lijst op van tweehonderd monumenten, die ondertussen is beperkt tot een shortlist van 21 potentiƫle wonderen. De piramides van Gizeh behoren daartoe, samen met onder meer de Eiffeltoren in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York, de Taj Mahal in India en het Colosseum in Rome. De lijst is samengesteld door een panel van experts, voorgezeten door de gewezen directeur-generaal van de UNESCO. Internetgebruikers kunnen hun stem uitbrengen op het monument van hun voorkeur. Op 7 juli wordt de definitieve lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen bekendgemaakt.

Tot de oorspronkelijke zeven wereldwonderen behoren naast de piramides van Gizeh ook de ondertussen verdwenen hangende tuinen van Babylon, de vuurtoren van Alexandrie, het mausoleum van Halicarnassus, de Kolossos van Rhodos, het standbeeld van Zeus in Olympia en de tempel van Artemis in Efeze.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud