NASA hervat bouw ruimtestation ISS

----(afp/belga/tijd) - Als het weer het toelaat, vertrekt het ruimteveer Atlantis zondag vanop Cape Canaveral naar het internationale ruimtestation ISS. De zeskoppige bemanning gaat voortwerken aan de bouw van het ruimtestation. Die ligt sinds 2003 stil als gevolg van het ongeval met de Columbia.

De lancering van Atlantis, vluchtnummer STS-115, is gepland voor zondag, 16.30 uur plaatselijke tijd (22.30 uur bij ons). Het is de eerste van 16 ruimtevluchten die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA plant tussen nu en 2010 om de bouw van het ISS te voltooien. De werkzaamheden zijn halverwege. Het ISS, een laboratorium en een platform voor ruimteobservatie, is voor de NASA essentieel in de verdere ontwikkeling van het ruimtevaartprogramma dat voorziet in bemande ruimtereizen naar de maan en Mars.

De missie van Atlantis duurt elf dagen. De bemanning, vijf mannen en een vrouw, moet twee grote zonnepanelen voor de productie-van elektriciteit installeren (P3 en P4). Ze hebben een lengte van 73 meter. Het systeem werd gebouwd door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het kost 372 miljoen dollar (292 miljoen euro). Met een gewicht van 16 ton is het de zwaarste lading die ooit door een ruimteveer is vervoerd.

De installatie van P3 en P4 gebeurt tijdens drie ruimtewandelingen van telkens twee ploegen van twee astronauten. De klus moet in 20 uur worden geklaard. De directeur van het ISS-programma, Mike Suffredini, noemde de werken 'een van de moeilijkste ondernemingen uit de geschiedenis van de mensheid'.

De aanhechting van de zonnepanelen aan het ISS is van vitaal belang voor een ruimere bewoning en voor meer wetenschappelijk werk. De panelen moeten ook toelaten dat de hele ruimtekolos van nu reeds 180 ton zich continu naar de zon richt. De nieuwe zonnepanelen zullen de stroomvoorziening van het complex verdubbelen.

Kort na de koppeling, gepland voor dinsdag 18.38 uur Belgische tijd, gaan de astronauten de zonnepanelen 'uitladen'. Omdat ze al jaren dicht bewaard zijn gebleven (ze moesten in 2003 worden geïnstalleerd), zijn de astronauten ervoor beducht dat ze niet gaan openklappen. De opvarenden zijn dan ook getraind om de zonnepanelen desnoods handmatig uit te klappen.

Naast het installeren van de zonnepanelen gaat de bemanning tijdens de ruimtewandelingen zijn eigen ruimteveer inspecteren. Vooral de hitteschilden zijn een bron van zorgen voor de NASA na het ontploffen van de Columbia in 2003.

Samenwerking

In 1998 tekenden zestien landen, waaronder België, een akkoord om gezamenlijk het ISS te bouwen. De kostprijs van het project wordt op 100 miljard dollar (78 miljoen euro) geschat. De eerste module van het ISS werd 1998 de ruimte in gestuurd, sinds 2000 is het ruimtestation permanent bemand.Rusland en de VS zijn altijd vertegenwoordigd, de derde bewoner komt uit een van de overige 14 deelnemende landen.

Aanvankelijk was gepland dat de bouw van het ruimtestation dit jaar voltooid ging zijn. Het ongeval met de spaceshuttle Columbia in 1993 zorgde voor een grote vertraging. Voor de ruimteveren is de afwerking van het ISS de laatste opdracht. In 2010 worden ze bijgezet in het NASA-museum. De ruimtevaartorganisatie werkt aan nieuwe ruimtetuigen. Dat project werd deze week Orion gedoopt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud