Probiotica doen het ziekteverzuim dalen

Inname van een multivitaminecomplex met probiotica verkort verkoudheden en grieptoestanden met twee dagen en verlicht de symptomen. Goed nieuws voor de Belgische werkgevers, die te maken krijgen met een sterk ziekteverzuim wegens verkoudheid of grieperigheid.

10 tot 12 % van het absenteïsme op het werk is te wijten aan verkoudheden en grieptoestanden. De zieke werknemers blijven gemiddeld drie tot zeven dagen in bed, en 80 % voelt zich nog niet echt in vorm als ze het werk hervatten. Uit de statistieken blijkt dat het ziekteverzuim met 56 % toeneemt tijdens een griepepidemie. Dat betekent dat er tijdens de "piekweek" van de virusinfectie 500.000 werkdagen verloren gaan in ons land.

479 gezonde volwassenen werden gerandomiseerd in twee groepen. De ene groep kreeg een multivitaminecomplex met probiotica, de controlegroep kreeg tabletten die er identiek uitzagen, maar alleen vitamines en mineralen bevatten. Elke groep nam tijdens de winter van 2001 en de lente van 2002 gedurende minstens drie maanden één tablet per dag. De deelnemers moesten ook elke dag een vragenlijst invullen zodra ze de eerste symptomen kregen van verkoudheid, en alle typische symptomen bevestigen (vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, koorts).

Probiotica zijn levende micro-organismen die heilzame effecten hebben op de darmflora en daardoor op het hele lichaam. Het gaat meestal om bacteriën of gisten.

De studie wees uit dat een multivitaminecomplex met probiotica doeltreffender is dan een gewoon vitamine- en mineralencomplex. Het versterkt de natuurlijke afweer van het organisme bij verkoudheden en grieptoestanden.
Als we weten dat een gemiddelde volwassene drie tot vier verkoudheden per jaar krijgt, zijn de verlichting van de symptomen en de vermindering van het aantal ziektedagen een aanzienlijk voordeel voor miljoenen mensen die te kampen hebben met dit probleem, vooral in de winter en de lente.

C. De Kock, gezondheidsjournaliste
Persbericht "Bonne nouvelle dans la lutte contre le rhume et l'état grippal" ("Goed nieuws in de strijd tegen verkoudheden en grieptoestanden"), Omnibionta 3. De Vrese M. et al, Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, Bifidobacterium bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial. Clinical Nutrition, 2005, 24: 481-4.
e-gezondheid

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud