Deze zaterdag in De Tijd Weekend

De Tijd start dit weekend een nieuwe reeks in aanloop naar de herdenking van de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989. We houden halt bij 5 'nieuwe' muren die vandaag nog steeds bevolkingsgroepen van elkaar scheiden.

Reeks: de nieuwe muren

Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een reden om terug te blikken op dat historische moment, maar De Tijd gaat verder. Onze journalisten gingen op zoek naar de Muren die vandaag nog bestaan. We reisden naar de groene zone die Cyprus meedogenloos in twee verdeelt, prikkeldraad die de Spaanse enclave Ceuta van Marokko scheidt, de omstreden muur waarmee Israël zich afschermt van de Palestijnen, de mythische grens tussen Zuid- en Noord-Korea, en de legendarische muur tussen de VS en Mexico.

Kenneth Rogoff, Harvard-prof en ex-hoofdeconoom van het IMF, over hoe we financiële crisissen voortaan kunnen vermijden

"Wij mensen zijn zo ontzettend arrogant. Telkens als het goed gaat, vergeten we de geschiedenis en denken we dat het deze keer anders zal uitdraaien. Ik zeg u, we zijn al goed op weg naar de volgende ramp." Aan het woord is niet een warrige Cassandra, maar Kenneth Rogoff, de gelauwerde Harvard-professor en voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

'Hardlopende managers zijn betere managers'

Niemand kent de Vlaamse manager zo goed als Wilfried Silon. De sportcoach stoomde de afgelopen twintig jaar honderden managers klaar voor hun eerste marathon. 'Middenkaders laten zich moeilijker coachen dan topmanagers.  Zij hebben nog niet geleerd te doseren en denken dat ze alles beter weten.'

De grondlegger van ING, Willem Scherpenhuijsen Rom blikt terug op zijn levenswerk

In een goed verscholen villa in het Nederlandse Leusden, nabij Utrecht, is de basis gelegd voor het latere ING. Willem Scherpenhuijsen Rom voerde er, als topman van de bankgroep NMB-Postbank, onderhandelingen met Jaap van Rijn van de Nationale Nederlanden. We gingen de bedenker van het bankverzekeraarsmodel opzoeken in diezelfde villa. 'Ik vind het jammer dat ING weer uit elkaar gehaald wordt.'

Zaterdag 31/10 in Netto, gratis bij De Tijd

De Belg & zijn Geld

  • Boordevol tips om uw financiële gezondheid op te krikken. Lees meer
  • Bent u financieel gezond? Doe hier de test
Advertentie
Advertentie

Tijd Connect