Advertentie

Nu zaterdag in De Tijd Weekend

Hoe kijkt de topman van ING Groep, Michel Tilmant, terug op de financiële crisis? Hoe komt het dat Nederland, na enkele mindere jaren, België toch klopt met zijn sociaal-economisch model? Kunnen grote architectuurprojecten van de overheid ons redden uit de crisis? Lees het zaterdag in de TIJD Weekend

Michel Tilmant (ING): 'Ik heb misschien fouten gemaakt, maar geen ethische'

De machtigste bankier van Nederland is een Belg. Michel Tilmant, de topman van ING Groep, weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de financiële crisis. Het beeld van immorele bankiers die de wereld in een crisis storten, klopt volgens hem niet. 'De economie had de jongste jaren zoveel geld nodig om haar groei te financieren dat de bankiers niet konden volgen. De gevaarlijke producten werden gecreëerd op vraag van de markt.' Hij begrijpt de boosheid van beleggers, maar relativeert: 'Ik heb misschien fouten gemaakt, maar ethisch sta ik recht in mijn schoenen.'

Nederland versus België

Wie laatst lacht, best lacht. Nederland leek het voorbije decennium compleet het noorden kwijt. Kwatongen beweerden zelfs dat het eeuwige gidsland een beetje op België begon te lijken. En omgekeerd. Onzin, blijkt nu, uit allerlei zeer harde cijfers. In een voetbalwedstrijd tussen welvaartstaten zouden onze noorderburen ons zelfs met 7-1 inmaken. Ze zijn niet alleen productiever dan wij, ze lopen ook veel minder kans om in de werkloosheid en de armoede te belanden. Wat doen Nederlanders beter dan wij?

Alexander D'Hooghe, Vlaams toparchitect in de VS

'Architectuur is pleister op de wonde van de crisis'

De Vlaamse architect Alexander D’Hooghe laat van zich horen. De jonge architectuurprofessor aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) haalde deze zomer met zijn team de opdracht binnen om het grootste kunstmatige eiland ter wereld te bouwen. Hij gelooft niet dat de financiële crisis het megalomaan project in gevaar brengt. Integendeel. 'Grote bouwwerken kunnen de economie er bovenop helpen en voorkomen dat de hard getroffen middenklasse afglijdt naar het fascisme.' D'Hooghe waarschuwde in 2006 al voor een enorme crisis. Zijn recept voor nieuw hoop is klaar.

Lunch met Marie-Elise Droga (Western Union)

Het zijn hoogdagen voor de Amerikaanse geldtransferreus Western Union. Niet alleen omdat de eindejaarsfeesten eraan komen en er dan van oudsher meer geld over de grenzen vliedt. Hier te lande mag het bedrijf zich ook verheugen in 350 nieuwe agentschappen, die het dankzij een versterkte samenwerking met De Post zopas kon openen. De drijvende kracht achter die expansie heet Marie-Elise Droga, een Française die sinds januari aan het hoofd staat van de Benelux-afdeling van Western Union.

Deze week in Netto

Dossier: U en uw zaak

Beloon uzelf, niet de fiscus. Hoe kan u optimaal geld uit uw vennootschap halen?

En verder:

  • Eindejaar:
    7 tips om de juiste feestwijn te kiezen
  • Interview met Sebastian Paris-Horvitz (Axa IM):
    "Tijd om uw portefeuille op te ruimen"
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud