Zaterdag in De Tijd Weekend

 

Karel Vinck: ‘We moeten af van onze boerenmentaliteit’
Maandag worden 300 Vlaamse ‘captains of society’ verwacht in de gebouwen van de Vlaamse administratie in Brussel. Onder leiding van Karel Vinck moeten ze een nieuwe impuls geven aan het economische businessplan ‘Vlaanderen in actie’. De 69-jarige topbedrijfsleider wil er in zijn karakteristieke no-nonsensestijl nog eens hard tegenaan gaan: ‘Drie of vier generaties geleden waren we nog allemaal boerenzonen of -dochters. Daarom zijn we nog te veel op onze eigen kerktoren gericht. Die mentaliteit moet eruit.’
Het Texas van China
Op de klimaattop in Bali afgelopen week was China een belangrijk thema. Het land heeft dit jaar de Verenigde Staten afgelost als grootste CO2-vervuiler ter wereld. De snelgroeiende Chinese economie blijft vooral draaien op kolen, maar de overheid pompt miljarden in de ontwikkeling van duurzame alternatieven. Een verhelderend bezoek aan Xinjiang, het Texas van China.
Positieve discriminatie in Zuid-Afrika
Zuid-Afrikaanse bedrijven die zaken willen doen met de overheid moeten sinds begin dit jaar een minimum aantal zwarten in dienst nemen. Dat leidt tot heel wat protest. We vinden gewoon niet genoeg competente zwarte werknemers, roepen de bedrijfsleiders in koor. Onzin, zeggen de voorstanders van de wet. ‘De zwarten zijn de toekomst van dit land. Door hen aan het werk te zetten, creëer je een grotere afzetmarkt.’
De Polen komen
Tienduizenden Polen zijn in korte tijd naar België gekomen. Legaal, illegaal of ergens in de schemerzone daartussenin. Met hoeveel ze precies zijn, weet niemand. Werken willen ze allemaal. Binnenkort trekken ze massaal naar hun thuisland.
In het spoor van de Indianen door de VS
Het zuidwesten van de Verenigde Staten herbergt enkele van de mooiste natuurgebieden van het hele continent. Ooit waren Arizona, Utah, Colorado en New Mexico het thuisland van Hopi, Navajo en Pueblo. De indianen zijn niet verdwenen, maar ze leven teruggetrokken in reservaten. Vaak aan de rand van de maatschappij, soms ook als een schakel in de toeristische industrie. In hun spoor trokken we door Four Corners, een regio vol adembenemende landschappen en zwijgende indianen.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud