Advertentie

Analisten positief over AB InBev/OB-deal

Het kan vreemd lijken, een goed draaiende brouwerij eerst verkopen om ze enkele jaren later veel duurder terug te kopen, maar toch vindt AB InBevs terugkoop van Oriental Breweries (OB) genade in de ogen van analisten. Goede deal met toekomstperspectieven en al bij al een matige prijs, vinden ze.

Karel Zoete en Patrick Roquas van Rabobank wijzen er op dat OB het de voorbije jaren erg goed heeft gedaan. Toen AB InBev in 2009 de brouwerij verkocht, was ze nummer twee op de slechts matig groeiende Zuid-Koreaanse markt (2% per jaar). Vandaag is OB marktleider, waarbij de portefeuille premiummerken – die hogere winstmarges opleveren – met 10 procent per jaar groeit. ‘De structuur van de markt, de groeivooruitzichten en het toenemend belang van het premiumsegment maken OB tot een interessant actief om terug te kopen’, klinkt het. Ook de prijs vinden Zoete en Roquas heel behoorlijk: AB InBev betaalt minder dan 11 keer de EV/ebitda-multiple. ‘We geloven dat deze lang verwachte deal tegen een matige prijs gebeurt’, klinkt het. Rabobank heeft voor AB InBev een koopadvies en een koersdoel van 84 euro.

Bij Bank Degroof stijgt het koersdoel door de OB-deal met 3 euro tot 77 euro en blijft het advies ‘houden’. Ook analist Hans D’Haese wijst op de mooie rit die OB heeft gemaakt in de voorbije vijf jaar. Vooral dankzij het Cass-merk bedraagt het marktaandeel nu meer dan 50 procent. De prijs die AB InBev betaalt, is lager dan wat sinds 2009 in de biersector werd neergeteld (met name 13,5 keer de verhouding EV/ebitda). OB, dat de voorbije jaren overigens een selectie van AB InBev-bieren (o.m. Budweiser, Corona en Hoegaarden) bleeft verdelen, zal de positie van het Belgisch-Amerikaanse concern in de zone Azië/Pacific versterken. D’Haese besluit: ‘ABI is er weeral in geslaagd een zeer aantrekkelijke deal te sluiten’, dat tegen een lagere multiple en enkele maanden vroeger dan verwacht.

Wim Hoste van KBC Securities merkt op dat AB InBev eigenlijk maar 5,48 miljard dollar zal betalen. Bestaande akkoorden tussen KKR en Affinity enerzijds en AB InBev anderzijds stipuleren immers dat het bierconcern 320 miljoen dollar krijgt bij het afronden van deze transactie. Ook deze analist vindt de prijs niet overdreven. Het flinke verschil tussen de verkoopprijs in 2009 en de huidige terugkoopprijs zit hem in het erg goede ‘track record’ van OB intussen. Dankzij de succesvolle herlancering van het merk Cass heeft OB tegenwoordig een marktaandeel van rond de 55 procent. En wat de financiële implicaties betreft: ‘AB InBev kan deze transactie vanuit balansoogpunt makkelijk doorslikken’, meent Hoste.

Interessant is wat Marco Gulpers van ING schrijft. De Nederlandse analist is duidelijk iets kritischer. De terugkoop van OB brengt geen 'harde synergieën' met zich en bovendien zal OB een matig verwaterend effect hebben op de marges. Bovendien zal deze transactie waarschijnlijk uitstel betekenen voor een dividendverhoging of een aandeleninkoop. Dergelijke extraatjes voor de aandeelhouders mogen nu pas in 2015 worden verwacht. En hoewel deze transactie geen forse verhoging van de schulden betekent, zal AB InBev nu pas na eind 2014 een verhouding nettoschuld/ebitda van 2,0x bereiken. De betaalde prijs, die neerkomt op 11 keer de EV/ebitda voor 2013, vindt Gulpers wel een faire prijs.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud