Advertentie

KKR stelt beursgang uit

Brussel (tijd) - KKR, 's werelds grootste durfkapitaalfonds, schuift de eerder aangekondigde beursgang op de lange baan. Reden voor het uitstel is de immer voortwoedende kredietcrisis.

KKR kondigde eind juli aan, via een complexe deal, naar Wall Street te willen trekken. De beursnotering in New York zou gebeuren via een fusie met KPE, een fonds dat ruim twee jaar geleden gelanceerd werd en noteert op Euronext Amsterdam. Die fusie wordt nu uitgesteld tot minstens volgend jaar, meldde KKR. Het fonds is momenteel enkel toegankelijk voor grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Enkel voor particulieren die minstens 25 miljoen dollar konden betalen, wordt soms een uitzondering gemaakt.

KKR is misschien één van de beruchtste durfkapitaalfondsen. Dat zijn investeringsmaatschappijen die overnames financieren met geleend geld, in vakjargon 'leveraged buy-out'. Die schulden worden vervolgens afgewenteld op de net overgenomen onderneming. KKR werd in 1976 opgericht door Henry Kravis, diens neef George Roberts en Jerome Kohlberg en geldt als een van de pioneers in durfkapitaal. Het fonds verwierf zijn status door de overname van het tabaks- en voedingsconcern RJR Nabisco in 1989, waarover later de bestseller 'Barbarians at the gate' werd geschreven.

Het uitstel komt er op een moment dat het algemeen beursklimaat op een dieptepunt staat, door de aanslepende kredietcrisis en de mogelijkheid van een nakende recessie. Ook durfkapitaalgroepen beginnen nu gebukt te gaan onder deze crisis. Enerzijds worden ze geconfronteerd met oplopende financieringskosten. Anderzijds zien ze de winsten gegenereerd door hun overnames slinken. Daarmee komt de boom die durkapitaal de afgelopen jaren kende, gedreven door goedkoop krediet, hard tot stilstand.

Het voorbije kwartaal nam de overnameactiviteit door durfkapitaal- of private equity groepen af met de helft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Economen trekken de parallel met de crisis eind jaren '80, toen bijna 30 procent van de overnames gedaan in de periode '86-'89 op de fles ging. KKR blijft voorlopig op de vlakte over de toekomstige resultaten. Het bedrijf stelt dat de impact van de kredietcrisis op de resultaten pas in het vierde kwartaal duidelijk zal worden.

Stijn Demeester

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud