Knight Vinke in groep boven Vanden Borre

Brussel (tijd) - De beruchte aandeelhoudersactivist Knight Vinke heeft een belang van 3,05 procent verworven in de Britse holding Kesa Electricals. Dat is de groep boven de Belgische electronicaketen Vanden Borre.

Wat Knight Vinke met het belang van plan is, is niet bekend. Maar de groep heeft wel een lange traditie van aandeelhoudersactivisme. Topman Erik Knight verwierf faam met geruchtmakende zaken tegen Shell en HSBC. Op de eigen website omschrijft Knight Vinke zich als 'een beleggingsfonds dat zich toelegt op aandeelhoudersactivisme door te ijveren voor het verbeteren van inefficiënties in het bestuur of de structuur van grote ondernemingen.' Bij het nutsconcern Suez ving hij evenwel bot.

Kesa Electricals is de holding boven de Belgische electronicaketen Vanden Borre. Daarnaast bezit de groep onder meer nog de ketens Darty (van Franse origine, maar in heel Europa aanwezig), Comet (Engeland), BCC (Nederland) en Menaje del Hogar (Spanje).

Kesa rapporteerde vorige week een winst van 40,7 miljoen pond voor het boekjaar 2009/2010 (tot eind april), tegenover een verlies van 111,4 miljoen pond het jaar ervoor. Bij de Spaanse dochter Menaje del Hogar ging Kesa met de grove borstel doorheen het winkelbestand. De groep sloot er een derde van zijn vestigingen.

Vanden Borre realiseerde in het boekjaar 2008/2009 een omzet van 272 miljoen euro, een bedrijfswinst van 9 miljoen euro en een nettowinst van 7,3 miljoen euro. Recentere cijfers over de Belgische activiteiten zijn nog niet beschikbaar. De keten heeft 58 verkooppunten in België en 1000 werknemers.

MS/SD

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231740; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud