Wall Street: beleggers nemen adempauze

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag even tot rust gekomen na de mooie winst van de dag voordien. De grondstofwaarden leden onder de verdere daling van de olieprijs. Zwakkere macrocijfers deden dan weer vermoeden dat de kredietcrisis nog niet voorbij is.

De toonaangevende beursindexen sloten gemengd. De Dow Jones-index, die maandag nog op een recordhoogte was geëindigd, sloot 0,3 procent lager op 14.047,37 punten. De Nasdaq steeg daarentegen met 0,2 procent tot 2.747,11 punten.

De energiewaarden behoorden tot de grote verliezers als gevolg van de aanhoudende daling van de olieprijzen. Exxon Mobil, naar marktwaarde het grootste bedrijf ter wereld, verloor 1,8 procent op 92,2 dollar. Sectorgenoot Chevron moest een verlies slikken van 2 procent op 92,56 dollar.

‘Energieaandelen zijn niet bijzonder goedkoop gewaardeerd, en de winstgroei bij deze bedrijven begint wat te vertragen’, meent een waarnemer.

Een aantal mijnbouwwaarden had dan weer te lijden onder de daling van de goudprijs. Newmont Mining, de op een na grootste goudproducent ter wereld, verloor 1,9 procent op 45,1 dollar.

Zwakkere cijfers over de zogenaamde ‘pending home sales’ - de koopopties op woningen in de VS -suggereerden opnieuw dat de markten de kredietcrisis nog niet helemaal hebben uitgezweet.

Toch gokken beleggers erop dat de bouwsector het ergste nu wel achter de rug hebben en ze de zwaar geteisterde aandelen uit de sector opnieuw oppikken. Vandaar dat Lennar, de grootste huizenbouwer in de VS, met 6,2 procent omhoogschoot tot 24,72 dollar.

Citigroup, de grootste bankgroep van de Verenigde Staten die maandag nog een winstwaarschuwing de wereld instuurde, sloot 0,3 procent hoger op 47,86 dollar. Citigroup koopt voor zo’n 4,6 miljard dollar het belang dat het nog niet bezat in het Japanse makelaarsbedrijf Nikko Cordial.

Autobouwer Ford boekte een winst van 4,1 procent op 8,57 dollar. Nochtans had het bedrijf laten weten dat zijn verkoopcijfers in de VS in september met 21 procent naar beneden waren getuimeld. Het is voor de elfde opeenvolgende keer dat Ford met slinkende verkoopcijfers naar buiten moet komen. Dat het aandeel toch nog mooi hoger ging, heeft alles te maken met het feit dat tv-beursgoeroe Jim Cramer het aandeel positief had besproken.

Sectorgenoot GM slaagde er dan weer wel in hogere verkoopcijfers te realiseren in september en sloot 2,8 procent hoger op 37,05 dollar.

De fabrikant van zakcomputers Palm daalde met 3,4 procent tot 15,45 dollar. Het bedrijf leed verlies in het tweede kwartaal van zijn boekjaar en kwam met sombere winstverwachtingen.

Pieter Suy

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud