'Alles doen om schade landbouw te vergoeden'

Kris Peeters bezocht enkele tuinbouwbedrijven die veel schade leden. ©BELGA

Kris Peeters bracht als ontslagnemend Vlaams minister van Landbouw maandag een bezoek aan Wingene en stelt al het mogelijke te zullen doen om de stormschade voor de landbouw te vergoeden. In de West-Vlaamse gemeente werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, nadat een hagelstorm zaterdagavond een grote ravage had aangericht.

Peeters (CD&V) wil alles in het werk stellen om de landbouwschade rondom Wingene te vergoeden, zei hij maandagochtend tijdens een bezoek aan Wingene. Ook ontslagnemend Vlaams minister Hilde Crevits, provinciegouverneur Carl Decaluwé en Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, waren aanwezig en enorm onder de indruk van de schade die ze zagen bij particulieren, bedrijven en landbouwers. Ze feliciteerden hulpdiensten en brandweer.

Peeters wil bekijken of de hagelstorm kan worden erkend als een algemene ramp, dus voor de landbouw en de particulieren. 'In ieder geval moeten alle procedures gevolgd worden. We gaan die zo snel mogelijk in gang steken en toepassen', aldus Peeters die eraan toevoegt dat dit vanaf 1 juli een bevoegdheid wordt van de Vlaamse regering. De ontslagnemend minister-president hoopt zo dat de vergoedingen na schadegevallen sneller en efficiënter kunnen behandeld worden.

Bezoek Wingene: veel Vlamingen getroffen door #hagelstormen. Zo snel mogelijk bewijsmateriaal schade verzamelen. Waardering vr hulpdiensten!— Kris Peeters (@MP_Peeters) 9 juni 2014

 

#Hagelstormen: we laten onderzoeken of deze ramp kan erkend worden ikv Rampenfonds. Vanuit bevoegdheid landbouw bekijken wat VLIF kan doen.— Kris Peeters (@MP_Peeters) 9 juni 2014

De burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest, hoopt dat ook schade aan de wagens vergoed wordt - honderden wagens zitten onder de deuken - maar Peeters waarschuwde dat dit voor wie geen omniumverzekering heeft, mogelijk niet het geval zal zijn. Ook voor de landbouwers zit er nog een addertje onder het gras, want hagelschade wordt doorgaans niet erkend. Er wordt onder meer verwezen naar een precedent na de storm die over Pukkelpop raasde in 2011. Piet Vanthemsche roept alle landbouwers op om heel nauwkeurig de schade op te meten en een goed dossier samen te stellen. 

Indrukwekkend

De cijfers die Verkest maandag meegaf zijn indrukwekkend. Zeven mensen raakten gewond. Twee van hen liggen nog in het ziekenhuis. 2.000 woningen liepen schade op. Twee ervan zijn onbewoonbaar verklaard. Het gaat vooral om gaten die geslagen zijn in daken, vensters en dakgoten, en geperforeerde rolluiken.  Ook 200 bedrijven deelden in de schade, waaronder 150 landbouwbedrijven. Serres zijn volledig vernield en gewassen zijn kapot. Van opschietende stengels maïs schiet er nog een takje over en ook andere gewassen zijn tegen de grond geslagen. Serres liggen bezaaid met glas, waardoor ook daar de teelten volledig verwoest zijn.  Volgens de burgemeester loopt de schade in de miljoenen euro's. De schattingscommissie gokt dat 1.500 hectare landbouwgrond vernield is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud