Advertentie
Advertentie

Spaanse crash slecht nieuws voor Airbus

Het wrak van de neergestorte Airbus A400M in de buurt van Sevilla. ©AFP

Groot-Brittannië, Duitsland en Turkije houden hun militaire vrachtvliegtuigen van Airbus aan de grond na een dodelijke crash zaterdag nabij Sevilla. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

Het toestel, een militair transportvliegtuig van het type A400M was opgestegen voor een proefvlucht. Het stortte onmiddellijk na de start om een nog onbekende reden neer. De inzittenden van het vliegtuig waren Spaanse medewerkers van Airbus. Er vielen vier doden en twee zwaargewonden. Dat maakte de prefect van Andalusië, Antonio Sanz, in Sevilla bekend.

Testfase

 Het gecrashte toestel was voor de Turkse luchtmacht bestemd, aldus fabrikant Airbus Defense & Space. Airbus heeft de A400M totnogtoe aan vijf landen toestellen geleverd: Groot-Brittannië, Maleisië, Duitsland, Frankrijk en Turkije.

Ook België heeft zeven van die toestellen besteld, ter opvolging van de verouderde C-130 Hercules van Amerikaanse makelij. De ontwikkeling van het militair toestel heeft jaren vertraging opgelopen en is ook duurder geworden dan oorspronkelijk gepland.

De A400M is het duurste Europese  defensieprogramma en is bedoeld om de regionale militaire transportmogelijkheden te vergroten. Het programma is 5 miljard euro duurder uitgevallen dan begroot.

Aan de grond

Groot-Brittannië en Duitsland  beslisten intussen hun Airbus-toestellen aan de grond te houden totdat de omstandigheden van de vliegtuigcrash opgeklaard zijn. Turkije belsiste zondag eveneens de Airbussen aan de grond te houden.

Groot-Brittannië beschikt sinds november over 2 A400M-toestellen en wacht nog op de levering van 22 nieuwe toestellen. De vrachtvliegtuigen die reeds in hun bezit zijn, zullen niet meer uitvliegen tot bekend is of een technisch mankement dan wel een fout van de piloot aan de basis van het ongeluk ligt. Mogelijk schrapt Londen een aantal aankopen.

Het Duitse leger beschikt over 1 toestel en houdt dat ook voorlopig aan de grond.

De Franse Defensie besliste zondag te blijven werken met hun Airbus A400M-toestellen. ‘We beschikken niet over informatie die er ons toe kan aanzetten om te stoppen met het gebruik van onze vloot’, zegt kolonel Jean-Pascal Breton. Frankrijk heeft zes A400M-toestellen en nog 50 nieuwe in bestelling, waarvan er nog vier zullen worden afgeleverd in 2015.

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Volgens de fabrikant zou de piloot kort voor de crash nog een noodsignaal hebben uitgezonden. Het ministerie van Verkeer is met een onderzoek gestart.  Het ongeval deed zich voor in de buurt van de luchthaven van Sevilla in Zuid-Spanje. Daar worden de transporttoestellen gemonteerd en getest, vooraleer ze aan de luchtmacht van diverse landen worden overgedragen.

  Premier Mariano Rajoy, die aanvankelijk van acht tot tien doden had gesproken, werd op de hoogte gebracht van het ongeluk tijdens een verkiezingsbijeenkomst op Tenerife. Hij brak de manifestatie af en vloog naar Sevilla. Overigens zegden alle partijen hun voor zaterdag geplande verkiezingsdemonstraties af. In Spanje worden op 24 mei regionale en gemeenteraadsverkiezingen gehouden. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud