Advertentie

Verkeer lijdt onder sneeuw

Sinds deze ochttend trekt een regen- en sneeuwzone over ons land en dat kan leiden tot gladde wegen. Het KMI heeft "code oranje" ingesteld, iets wat maar enkele keren per jaar voorkomt. Ook het trein- en busverkeer is verstoord

'Er ligt een sneeuwtapijtje op een of meerdere rijstroken op snelwegen in Limburg, Brabant en Antwerpen", meldde Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum aan de nieuwssite van de VRT. 'Het is echt goed opletten voor gladde wegen. De reistijden op de wegen zijn langer dan normaal'

De strooidiensten zijn al de hele nacht paraat en hebben tot nu al meer dan 1000 ton zout gestrooid. Ook de komende uren blijven de strooidiensten uitrijden, maar het strooizout is geen garantie op een veilig wegdek. De regen spoelt namelijk op sommige plaatsen het zout weg.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt weggebruikers aan om nog de hele ochtend rekening te houden met gladde wegen. Na de doortocht van het front worden de temperaturen positief, tot ongeveer 4 graden in het Vlaamse binnenland. In het westen is het nu al droog en aan de Kust worden al temperaturen tot 6 graden gemeten. Daar zijn nu geen problemen meer.

Het KMI waarschuwde vrijdag al met een "code oranje" (erg gevaarlijk weer), maar toch gebeurden er in heel Vlaanderen zo'n 15 kleinere ongevallen op snelwegen en gewestwegen. In Walloniƫ veroorzaakt het winterweer vooral problemen in de omgeving van Namen. Op de E411 zijn er verschillende ongelukken gebeurd met blikschade tot gevolg. In de provincies Luik en Luxemburg zijn vrachtwagens in de problemen gekomen op hellingen.

Het treinverkeer wordt hier en daar gehinderd door het winterweer. Het verkeer op de lijn tussen Gent-Sint-Pieters en Moeskroen was een tijd onderbroken tussen Waregem en Kortrijk door ijzel op de bovenleiding. Ook in Nederland sneeuwt het en zijn er problemen op het spoor. Daardoor zijn sommige InterCity treinen tussen Brussel-Zuid en Amsterdam Centraal geschrapt, meldt de website railtime.

De bussen van De Lijn in Limburg hebben vertragingen van 10 tot 20 minuten. In Vlaams-Brabant werden enkele kleine dorpjes tijdelijk niet bediend. Woordvoerster Astrid Hulhoven verwacht dat de problemen tegen de middag opgelost zullen zijn, als de weersomstandigheden verbeteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud