Advertentie

Wells Fargo gaat kapitaal verhogen om steun terug te betalen

Brussel (tijd) - Na Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup maakt nu ook Wells Fargo zich op om alle overheidssteun die de bank vorig jaar ontving in het kader van het TARP-programma, terug te betalen. Een kapitaalverhoging van 10,4 miljard dollar door middel van uitgifte van nieuwe aandelen moet daarbij helpen.

'Wij staan klaar om de TARP volledig terug te betalen in het belang van de Amerikaanse belastingbetaler, onze klanten, personeelsleden en investeerders', zei ceo John Stumpf maandagavond in een persbericht. Wells Fargo ontving in totaal voor 25 miljard dollar aan TARP-steun (Troubled Asset Relief Program). Om het financiële systeem te stabiliseren, verkochten negen grote Amerikaanse banken samen voor 125 miljard dollar aan preferente aandelen aan de overheid.

Wells Fargo had tot dusver volgehouden dat de staatssteun op een 'aandeelhoudersvriendelijke' manier zou worden terugbetaald - zonder verwatering dus -, maar ziet zich nu toch verplicht nieuwe aandelen uit te geven.

Volgens analisten heeft de bank weinig keus nu grote concurrenten alle zeilen bijzetten om de TARP-steun terug te storten. Banken die nog met TARP-geld zitten, krijgen immers een soort stigma opgekleefd en instellingen die wel al hebben terugbetaald, kregen naar verluidt positieve reactie van hun klanten en zagen hun deposito's toenemen.

Tegen welke prijs de nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven en wanneer, is nog niet bekend. De grootste aandeelhouder van Wells Fargo is Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett.

Koen Lambrecht

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Gesponsorde inhoud