Galapagos ontwikkelt geneesmiddel voor taaislijmziekte

(tijd) - Galapagos gaat een middel ontwikkelen voor mensen die aan erfelijke de taaislijmziekte (cystic fibrosis of CF) lijden. Dat meldt het Mechelse biotechbedrijf voorbeurs in een persbericht.

De onderzoekskosten om het middel in de pijplijn te steken zullen de eerste jaren beperkt zijn, zegt Galapagos. De kasstroom moet de klinische ontwikkeling financieren. Het eerste kandidaat-medicijn moet voor 2013 zijn, zegt Galapagos.

'Galapagos heeft de strategische beslissing genomen om binnen deze zogenaamde orphan diseases, taaislijmziekte te selecteren als ziektegebied om zelfstandig medicijnen voor te ontwikkelen en op de markt te brengen', zegt gedelegeerd bestuurder Onno van de Stolpe. De beslissing vloeit voort uit een samenwerking met de Amerikaanse CF Foundation, klinkt het. Daardoor heeft Galapagos targets ontdekt die in de ziekte zelf ingrijpen.

Galapagos rekent zowel in Europa als in de VS op versnelde goedkeuringsprocedures en exclusieve marketingrechten. Op dit moment is er geen genezing van de ziekte, die kan leiden tot ernstige gevallen of vroegtijdig overleden. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan de taaislijmziekte, met symptomen zoals luchtweg-infecties, achterblijvende groei en diarree.

Koen Dedobbeleer

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud