Vooruitblik Euronext Brussel woensdag 30 december - 2

Toevoeging: openingsverwachting (al. 1)

Brussel (tijd) - De Europese beurzen staan voor een richtingloze start. Volgens de futures zullen sommige beurzen licht lager openen, andere licht hoger. Eerder vandaag leverde de laatste beursdag in Japan verlies op voor de beurs van Tokio en presteerden de andere Aziatische beurzen gemengd.

Op Wall Street is dinsdagavond in de laatste handelsuren een einde gekomen aan de eindejaarsrally. Eerder op de dag waren de Europese beurzen - de Bel20 inbegrepen - er nog in geslaagd om een vervolg te breien aan de winstreeks.

Het nieuws kwam vooral van overzeese macro-economische indicatoren. De Case-Shiller index, die de huizenprijzen opvolgt, vertoonde in oktober de vijfde stijging op rij. Met 0,4 procent bleef die stijging beperkt, maar de markt reageerde vooral tevreden dat de herstelbeweging vooralsnog niet stilvalt. Ook het consumentenvertrouwen was degelijk, maar niet spectaculair. Met 52,9 is het de tweede opeenvolgende stijging, die afhankelijk van de bron ruwweg volgens of iets onder de verwachtingen blijft. Toch lijkt de overwegende interpretatie te zijn dat het economisch herstel zich verder doorzet.

In Brussel stal Option de show. De geslaagde kapitaalverhoging met 20 miljoen euro zet vooral de opgeluchte kleine beleggers aan het kopen, luidde het in de marktenzalen en bij analisten. 'De acute financiƫle problemen zijn achter de rug', zei een Nederlands analist.

STEMMING

WALL STREET: De Dow Jones klokte af op een verlies van 0,02 procent tot 10.545,41 punten. De S&P500 eindigde op 1.126,20 punten, een verlies van 0,1 procent. De Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 2.288,40 punten.

EUROPA: De EuroStoxx 50 sloot 0,3 procent in de plus tot 2.992,08 punten. De Stoxx600 deed het nog beter, met een winst van 0,4 procent. Daardoor zit de brede index nog steeds op schema voor de grootste stijging op jaarbasis in een decennium.

BRUSSEL: De Bel20-index sloot dinsdag voor de zesde opeenvolgende handelsdag hoger. De index won 0,4 procent tot 2.525,93 punten. 'Dit is echter geen eindejaarsrally, wel een goed jaareinde', relativeert Bart De Bock, het hoofd aandelenhandel van KBC Securities, de winstreeks. 'De Bel20 schommelt al geruime tijd rond 2.500 punten.'

BEDRIJVEN

FORTIS

  • Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie wil dat het omstreden Fortis-arrest van 12 december vorig jaar volledig wordt vernietigd. Dat vernam De Tijd uit goede bron. Dat zou betekenen dat de klok helemaal wordt teruggedraaid naar de eerste uitspraak in de Fortis-rechtszaak door de Brusselse rechtbank van koophandel.

IBT

  • Herman Wielfaert, gedelegeerd bestuurder van Creafund en bestuurder bij IBt, vindt het bod dat Eckert & Ziegler en Steglitz MedInvest gaan uitbrengen op alle aandelen IBt 'de logica zelve'. Wielfaert kan nog niet meteen een mening geven over het bod, maar geeft al mee dat de Duitsers met dit bod het bedrijf zeker niet voor een habbekrats zouden inlijven. Het is met andere woorden nog niet duidelijk wat Creafund zal doen.

Kim Evenepoel

Koen Lambrecht

(c) De Tijd(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud