Advertentie

Abbas vraagt donorlanden verdere steun

(tijd/afp) - De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, en Hamas-leider Ismail Haniyeh roepen de donorlanden op hun financiële steun aan de Palestijnen niet stop te zetten na de verkiezingsoverwinning van Hamas. Het Westen stelt echter voorwaarden aan de broodnodige hulp. Saudi-Arabië kan de Palestijnen voorlopig uit de wind zetten indien het land de 100 miljoen dollar uitkeert die het eind vorig jaar beloofde.

President Abbas zei gisteren na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, het belang van verdere financiële steun van de donorlanden te hebben benadrukt. 'Dat om ervoor te zorgen dat de Palestijnse instellingen blijven functioneren en om te vermijden dat het plan om een onafhankelijke Palestijnse staat te creëren wordt verstoord of ontspoort', zei Abbas.

De Palestijnse president kondigde ook aan dat hij van plan is de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn te voltooien en dat hij binnen twee weken gaat praten met de top van Hamas over de vorming van een nieuwe regering. De politieke top van Hamas beraadt zich nog over de regeringsvorming. Een van de mogelijkheden is de vorming van een kabinet van technocraten die niet noodzakelijk tot Hamas behoren.

De lijsttrekker van Hamas bij de verkiezingen, Ismail Haniyeh, riep de EU gisteren eveneens op haar financiële hulp niet stop te zetten. Hij spoorde het Kwartet voor het Midden-Oosten (Rusland, VS, VN en EU) aan tot een dialoog en dat 'zonder voorwaarden'. Hij verzekerde het Kwartet dat het geld dat aan de Palestijnse Autoriteit wordt uitgekeerd zal dienen om de lonen van de ambtenaren uit te betalen en om bepaalde infrastructuurwerken te financieren.

Kanselier Merkel koppelde gisteren verdere Europese steun aan de erkenning van Israël en het afzweren van geweld door Hamas. Daarmee vertolkte ze het standpunt dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken gisteren in Brussel innamen voor de bijeenkomst van het Kwartet in Londen. Het Witte Huis herhaalde voor die bijeenkomst dat de VS de Palestijnse Autoriteit niet financieel zullen steunen indien Hamas blijft aandringen op de vernietiging van Israël zodra de beweging aan de macht is. Zowel de EU als de VS beschouwen Hamas als een terreurorganisatie.

Israël heeft intussen beslist de transfer van douane-inkomsten die Israël heft op goederen bestemd voor de Palestijnse gebieden te bevriezen. Het gaat om een bedrag van circa 35 miljoen dollar dat deze week aan de Palestijnse Overheid uitbetaald diende te worden. 'We maken geen middelen over die gebruikt kunnen worden voor terreuraanslagen tegen onze burgers', verklaarde de Israëlische interim-premier, Ehud Olmert. De gouverneur van de Israëlische centrale bank, Stanley Fischer, wees er evenwel op dat het 'in het belang van Israël is een instorting van de Palestijnse economie te voorkomen'.

Het grootste probleem waarmee de Palestijnse Autoriteit op dit ogenblik geconfronteerd wordt is de uitbetaling van de werknemers in overheidsdienst. Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post kan een crisis worden afgewend indien Saudi-Arabië 100 miljoen dollar uitkeert. Het land had dat bedrag beloofd toen president Abbas er eind december op bezoek was. Een missie van de Wereldbank brengt volgende maand een bezoek aan de Palestijnse gebieden om er de toestand te evalueren en om aanbevelingen te formuleren. LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud