Advertentie
Advertentie

Acht graden vorstgeeft Eiswein bijzonder aroma

In het steeds breder wordende gamma zoete witte wijnen, is de Eiswein in opmars als een exclusieve dessertwijn. Het is een typisch Duits product dat navolging kreeg in Oostenrijk en Canada. Een juweeltje onder onze wijnen, aldus Ralf Anselmann, exportmanager van het in de Pfalz gelegen Weingut Anselmann, een familiebedrijf met 32 ha en een jaarproductie van 1 miljoen liter. Van de productie is 15% bestemd voor export, voornamelijk naar België en de Verenigde Staten. Het domein produceert op jaarbasis amper 4500 flessen Eiswein die dan al gauw zon 50 DM kosten. Je kunt niet elk jaar een Eiswein verwachten, aldus Ralf. De laatste jaren waren gunstig maar even zo goed kan het weer enkele jaren duren.Eiswein onderscheidt zich op meerdere manieren van een traditionele zoete wijn. De zoete wijn komt van druiven die gedroogd en aangetast zijn door een schimmel die het vel van de druif doorsteekt. Daardoor verliest de druif vocht en droogt in. Dat geeft een zeer bijzondere smaak die herinneringen aan honing oproept. De wijnen zijn zeer zoet, hebben doorgaans een lage zuurgraad en een zeer prettige geur.De Eiswein, zo legt Ralf uit, onderscheidt zich door het tijdstip van de oogst. Eerst moet het minstens acht graden hebben gevroren. Eiswein is een zeer geconcentreerde wijn, omdat de druif in bevroren toestand wordt geperst. Daardoor is er een hoge graad aan suiker en aromas. Voor de Eiswein is het van belang dat de druiven relatief gezond zijn. Ik beslis pas eind oktober of we druiven laten hangen voor de Eiswein. Eerst moeten we vaststellen of van de druiven van Riesling (de klassieke druif voor de Eiswein) of van Chardonnay, die dan al hoogrijp zijn, nog gezond zijn. Dan neem ik het risico nog een week of wat te wachten in afwachting van de vorst. Een van de kenmerken van Eiswein is de hogere zuurgraad (9 tot 13 graden) waardoor de wijn aan smaak wint omdat die zuurgraad perfect harmonieert met suikerrestanten, het extract en het aroma. De hoge concentratie van het spa geeft de wijn een aromatisch vruchtboeket. Bovendien, zo zegt Ralf, blijft het na een corpulente maaltijd een verfrissende, aromatische wijn.Eiswein moet je op dezelfde temperatuur drinken als een droge witte wijn. Tussen 8 en 10, maximaal 11 graden is het beste. Als je de Eiswein te koud drinkt, krijgt het boeket geen kans. Ralf: Bovendien loont het de moeite eerst nog even de neus in het glas te steken en van het boeket te genieten. HB