Advertentie

Achtervolgde Daiwa Bank vlucht in de armen van Sumitomo

TOKYO (reuter) - De Japanse Daiwa Bank kondigde vrijdag aan dat ze een groot deel van haar buitenlandse activiteiten zal stopzetten als gevolg van de zware sancties die de Amerikaanse Federal reserve haar daags voordien oplegde. De voorzitter van de bank zei verder dat het niet onmogelijk is dat Daiwa een partner zoekt om uit de huidige problemen te geraken. Verschillende persbureaus meenden vrijdag te weten dat Daiwa een fusie zal aangaan met de Japanse grootbank Sumitomo.De Amerikaanse Federal Reserve verbood Daiwa Bank donderdag nog langer actief te zijn in de Verenigde Staten. De bank moet zich ook voor een Amerikaanse rechtbank verantwoorden voor 24 overtredingen van de Amerikaanse wet. De gerechtelijke stappen zijn een uitvloeisel van de enorme verliezen die Daiwa in september bekend maakte. Een obligatiehandelaar van de New-Yorkse vestiging van Daiwa zadelde de bank tijdens de voorbije 12 jaar op met een verlies van 1,1 miljard dollar.

De banktop bleef al die tijd onwetend over de gigantische verliezen, beweert ze. De bank is intussen wel al door verschillende autoriteiten op de vingers getikt wegens het schrijnende gebrek aan interne controle. De nieuwe sancties van de Amerikaanse Federal Reserve komen er nadat die ontdekt had dat de top van Daiwa Bank na het ontdekken van de New-Yorkse verliezen nog verschillende pogingen ondernam om de put te verstoppen. Pas toen alle ontsnappingsroutes mislukten, werden de controle-organen ingelicht.

De Amerikaanse overheid gebood Daiwa donderdag de deuren van alle Amerikaanse vestigingen te sluiten. De Amerikaanse regering kondigde tegelijkertijd een gerechtelijke procedure aan waarbij de Japanse bank beschuldigd wordt van minstens 24 overtredingen van de Amerikaanse wetgeving. De zaak kan Daiwa een boete opleveren van meer dan 1,3 miljard dollar.

Kaaiman

De Amerikaanse regering beschuldigt Daiwa onder andere van onheuse bankpraktijken en regelrechte fraude. Daiwa trachtte in september nog zou het gigantische verlies van 1,1 miljard dollar wit te wassen via de Kaaiman-eilanden. De geviseerde Daiwa-handelaar, die de verliezen schriftelijk meldde aan de top van Daiwa, werd begin september nog verplicht een nieuwe brief te schrijven die de Daiwa-top toeliet het verlies in de doofpot te stoppen. Die opsmuk-operatie zit de Amerikaanse bankcontroleurs bijzonder hoog. Ze spreken van een 'samenzwering tegen de Verenigde Staten'.

De directeur van de New-Yorkse vestiging van Daiwa noemde de beschuldigingen van de Amerikaanse overheden vrijdag 'jammerlijk en overdreven'. 'Daiwa New York zal zich scherp verdedigen tegen de aanklachten', zei Daiwa-voorzitter Takahashi Kaiho. Kaiho meldde wel dat de bank haar activiteiten in het buitenland flink zal terugschroeven. Daiwa zal in eerste instantie zeven buitenlandse kantoren sluiten, waaronder die in Seoul en Taiwan.

Kaiho zei vrijdag dat de bank hulp kon verwachten van de Japanse grootbanken Nomura en Sumitomo om haar activiteiten in het reine te trekken. Volgens waarnemers gaat de samenwerking echter een stuk verder. Volgens hen kan Daiwa zijn eigen toekomst alleen veilig stellen door te schuilen in de armen van een grote Japanse bank. Sumitomo-bank werd daarbij herhaaldelijk genoemd. Vrijdagavond meldde het Japanse persbureau Kyodo dat de fusie een feit was, maar Daiwa en Sumitomo onthielden zich van alle verdere commentaar. Een fusie Daiwa-Sumitomo zou een bankreus op wereldschaal creëren.

In een reactie op de Amerikaanse rechtszaak, liet de Japanse minister van Financiën Takemura vrijdag weten dat hijzelf Daiwa de opdracht had gegeven haar investeringen in het buitenland te 'herzien'. 'De bank moet haar buitenlandse aandelenhandel terugschroeven en mag voortaan ook minder geld ontlenen in het buitenland', aldus Takemura. Bovendien moet Daiwa zijn totale aandelenportefeuille drastisch inkrimpen. Takemura verbood de bank ten slotte nieuwe activiteiten op te starten in het buitenland. Daiwa moet de Japanse autoriteiten ook een nieuw rapport voorleggen over hoe het denkt zijn problemen aan te pakken.

De Japanse autoriteiten, zelf onder een spervuur van kritiek door hun zwakke controle op Daiwa, benadrukten vrijdag dat ze alles in het werk zouden stellen om een bankcrisis in het land te vermijden. Toch is de escalatie van de zaak-Daiwa een nieuwe klap voor de Japanse bankwereld. Verschillende banken kampen sowieso al met solvabiliteitsproblemen, een gevolg van het al te losse kredietbeleid dat in de jaren tachtig werd gevoerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud