Aiesec-spel: goudmijnen kopen of verzuipen

(tijd) - De Aiesec-wedstrijd blijft een spannend verloop kennen. De vierde week werd weer afgesloten met een nieuwe leider: de ploeg Detrembleur uit Waver, die één van de vijf ploegen is die een rendement van meer dan 7 procent kan voorleggen. In de week tot 29 januari daalde de index van de beurswedstrijd met 3 procent.

De deelnemers aan de Aiesec-wedstrijd worden dit jaar zeker niet verwend. Daar waar beleggen in de jaren tachtig omzeggens vrijwel automatisch een aantrekkelijke opbrengst opleverde, ligt dat nu blijkbaar anders. Slechts 17 van de 94 in het beursspel opgenomen aandelen stegen tijdens de vierde beursweek. Selektiviteit moet dus het ordewoord zijn. Waarbij het een open vraag blijft of diegenen die nu voluit op goudmijnen tippen, niet afgestraft zullen worden voor het gebrek aan spreiding in hun portefeuille. Nu ja, wie niet waagt, kan ook geen Aiesec-wedstrijd winnen.

De toonaangevende ploeg van Detrembleur zet nog steeds alles op aandelen. Op het einde van de vierde week zag de portefeuille van deze ploeg er als volgt uit: 425 aandelen Echo Bay, 70 aandelen Vaal Reefs en 448.878 frank cash. Voldoende om de leiding over te nemen van de ploeg Backes, waarvan we in de eerste 20 geen spoor meer terugvinden. "Het kan verkeren', zei Bredero al.

De positieve uitschieters van de vierde spelweek waren Acec (+9%) en Ladbroke (+8%). Axus (-12%), Royale Belge (-11%) en Clabecq (-9%) waren de sterkste dalers.

Bij de ASLK zegt men dat de inflatievrees en de ontwikkelingen in Oost-Europa en Zuid-Afrika van de goudaandelen de toppers van de eerste wedstrijdmaand maakten.

Bij de bank wijst men er echter op dat de onzekerheid aanhoudt op de internationale aandeelmarkten. De cruciale vraag is wanneer de rentevoeten hun top bereiken en de beleggers op een rentedaling kunnen beginnen rekenen. Dat wordt immers het ogenblik om de likwiditeiten massaal te investeren.

Een mooie tip van de ASLK. In de bedrieglijke eenvoud ervan ligt echter ook de moeilijkheid gevat die ermee samengaat.

Voorspel maar eens wat er op het rentevlak zoal te gebeuren staat, gegeven de onzekerheid over de houdbaarheid van de positie van Sovjetleider Gorbatsjov én de twijfels die een aantal analisten blijven koesteren over het vermogen van de VS en de Bondsrepubliek om de inflatie in de hand te houden. Of zeg maar iets zinnigs over het houden van Acec in de eigen portefeuille.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud