Advertentie

Amerikanen vinden in Irak OIP-nachtkijkers

(tijd, anp) - Het Nederlandse ministerie van ekonomische zaken onderzoekt of het bedrijf Delft Instruments in Delft op illegale wijze geavanceerde nachtzichtapparatuur heeft geëxporteerd naar Irak. Het Nederlandse weekblad Vrij Nederland herhaalde gisteren zijn beschuldigingen dat Delft Instruments via zijn Belgische dochteronderneming OIP- Instrubel nachtkijkers bleef leveren aan Irak, toen dat via de Nederlandse moedervennootschap niet meer kon.

Volgens Vrij Nederland hebben Amerikaanse regeringsinstanties bovendien ontdekt dat OIP-Instrubel in de afgelopen twee jaar een produktielijn in Irak heeft opgezet voor de vervaardiging van nachtzichtapparatuur. Het weekblad had al in augustus gezegd dat "Delft' via OIP- Instrubel aan Irak leverde, ondanks het feit dat de Nederlandse wetgeving verbiedt dat soort militaire apparatuur te leveren aan een land in oorlog. Delft Instrument ontkende toen het bericht, maar Vrij Nederland zegt dat er bij de herovering van het eilandje Qaruh door Amerikaanse mariniers, drie weken geleden, Nederlandse nachtkijkers zijn aangetroffen die door de Irakezen waren achtergelaten.

Delft Instruments maakte voor het aanmaken van de nachtkijkers gebruik van licenties van het Amerikaanse elektronika-concern Hughes. De leveringen aan Irak druisen daardoor niet alleen in tegen de Nederlandse, maar ook tegen de Amerikaanse wetgeving. De Amerikaanse overheid heeft al besloten twee exportvergunningen voor levering van kennis door Hughes aan "Delft' in te trekken.

Het Amerikaanse televisiestation NBC zal deze week een speciale uitzending wijden aan de affaire. NBC heeft aan Vrij Nederland verklaard dat de Amerikaanse overheid ontstemd is over de levering van de nachtkijkers door Delft Instruments aan Irak. De kijkers waren bedoeld voor toepassing in de Nederlandse Leopard-2 tanks. Het Office of Defense Control in de VS heeft daarom besloten de exportvergunningen aan Delft Instruments formeel in te trekken.

Over Nederlandse stappen tegen Delft Instruments kon de woordvoerder van ekonomische zaken nog niets zeggen. Eerst wordt het onderzoek van de ekonomische kontroledienst afgewacht. Het is niet bekend wanneer dit is afgerond. De direktie van het bedrijf was niet voor kommentaar bereikbaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud