Belgische korte rente mag onder Duitse rente

(tijd) - De Belgische korte-termijnrente mag tot nader order en zolang de frank zeer sterk blijft, beneden de Duitse rente dalen, aldus de Nationale Bank. Deze versoepeling van het rentebeleid mag niet geïnterpreteerd worden als een fundamentele ommezwaai van het wisselkoersbeleid, want de Nationale Bank beklemtoont dat de koppeling tussen de frank enerzijds en de mark en de gulden anderzijds niet in vraag wordt gesteld.

De Nationale Bank verlaagde eergisteren haar basisrente, de rente op de hoeveelheidstender, met 0,1 procentpunt tot 9,3 procent. Zij verwees naar de zeer sterke positie van de frank op de wisselmarkten en naar de gelijkaardige Nederlandse rentedaling van vorige week. De Belgische rentedaling had weinig of geen negatieve gevolgen voor de koers van de frank. Het klein renteverschil tegenover Duitsland verdween, maar werd niet negatief.

De Nationale Bank heeft na een slechte ervaring van eind 1990 herhaaldelijk gewaarschuwd dat de Belgische rente niet beneden de Duitse mag dalen. De Belgische rente zakte in november 1990 voor het eerst sinds 1974 beneden de Duitse en de Nationale Bank was daar toen zeer fier over. Maar de DM boekte enkele weken later zijn traditionele eindejaarshausse en dit leidde tot zware druk op de frank. De Nationale Bank was verplicht haar rente fors op te trekken en de frank te ondersteunen op de wisselmarkten.

Goeverneur Fons Verplaetse van de Nationale Bank beklemtoonde herhaaldelijk dat de DM het anker moest blijven van het Europees Monetair Systeem (EMS) en dat de Duitse rente dus de laagste moest zijn. Hij zei dat de Belgische ekonomie te klein is om die rol over te nemen, maar merkte op dat de Benelux dit eventueel wel zou kunnen.

De gebeurtenissen van de voorbije week suggereren dat dit is gebeurd. Nederland verlaagde vorige donderdag zijn rente en België volgde maandag. De direkte aanleiding is waarschijnlijk de recente dollarstijging die de positie van de DM heeft verzwakt tegenover de andere munten van het EMS. Valutahandelaars menen dat de dollar in de komende weken en maanden verder zal stijgen. Er is dus weinig kans dat de DM op korte termijn flink zal stijgen in het EMS.

Ook de ekonomische "fundamentals' rechtvaardigen de Belgische rentedaling. De Belgische inflatie is sinds medio 1991 immers duidelijk lager dan de Duitse. Dit laatste is echter niet het geval voor Nederland. Spanje reageerde gisteren eveneens op de zwakte van de DM, want het verlaagde zijn interventierente met 0,25 punt. Ondertussen verzwakt de Duitse ekonomie en ekonomen voorspellen dat de Duitse rente deze zomer zal beginnen dalen.WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud