Advertentie

Beslissing kapitaalverhoging bij FVD uitgesteld

(tijd) - De aandeelhouders van de Financiële Vennootschap Défi (FVD), de beursgenoteerde koepel boven Déficom en Définance, moesten gisteren tijdens een buitengewone algemene vergadering over een kapitaalverhoging van 378 miljoen frank beslissen. De vergadering diende evenwel te worden uitgesteld, omdat het vereiste kworum niet werd bereikt. Er werd een nieuwe vergadering belegd op 20 december.

Zodra de kapitaalinjektie een feit zal zijn, beschikt FVD over een kapitaal van 493 miljoen frank. De verse fondsen moeten eerst en vooral dienen om de investeringen van Défi in Tsjechië over te nemen. Het betreft hier vastgoedactiva in Praag en een bedrijf dat gespecializeerd is in het plaatsen van reklamepanelen. Een deel van de kapitaalverhoging wordt ook aangewend om op een kleine kapitaalverhoging van Déficom in te tekenen. De rest van het geld zal in 1994 gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van Définance.

Halfweg 1991 nam de Défi-groep de beursgenoteerde holding Molens van Drie Fonteinen over. Deze beursgenoteerde vennootschap werd intussen omgedoopt tot Financiële Vennootschap Défi en heeft een spilfunktie in de Défi-groep gekregen. Sinds de integratie van FVD in de groep kan het beurspubliek op twee manieren in de gediversifieerde aktiviteiten van Défi beleggen.

Het beursgenoteerde Définance is de toegang tot de financiële aktiviteiten, de vastgoedsektor (o.a. het beursgenoteerde Comuele), de industriële aktiviteiten (o.a. Van Cleemput) en de dienstverlening (Déminor). Wie ook belegd wil zijn in de mediasektor (o.a. Canal+ en Ring Ring Company) gaat een stap hoger in de groepsstruktuur en koopt FVD-aandelen.

FVD wordt voor 49 procent gekontroleerd door Défi. Daarnaast maken ook P&V (voorheen Sociale Voorzorg), de Groep Decloedt en Beherman deel van de vaste aandeelhouderskern uit. De eerste met een belang van 14 procent, de twee andere elk met een belang van 17 procent.

De konsekwentie van het uitstel van de kapitaalverhoging is dat de nieuwe aandelen van FVD nu zeker onder het nieuwe voorheffingsregime vallen. Het globale krisisplan dat de Belgische regering uitwerkte stipuleert namelijk dat op alle nieuwe aandelen die na 1 december van dit jaar worden uitgegeven een roerende voorheffing van slechts 13,39 procent van toepassing zal zijn. Voor de aandelen die voordien al in omloop waren blijft een voorheffing van 25,75 procent van kracht.

DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud