Advertentie

BOB doet huiszoekingen bij Anhyp

(tijd) - De financiële sektie van de BOB van Brussel deed dinsdag huiszoekingen bij de Antwerpse spaarbank Anhyp en een reeks leidinggevende personen van de betrokken kredietinstelling. De speurders zochten naar bewijzen in een zaak van het omzeilen van de fiskale wetgeving. Het onderzoek, onder leiding van onderzoeksrechter Van Espen, loopt al een tijdje.De huiszoekingen bij Anhyp werden onthuld door het weekblad 'Tendances' en bevestigd in gerechtelijke kringen. De financiële sektie van de Bijzondere Opsporingsbrigade van Brussel zocht naar stukken waaruit moest blijken dat Anhyp voor klanten een gesloten achterpoortje in de fiskale wetgeving toch misbruikte. De BOB onderzoekt nog de resultaten van de huiszoekingen. Naast de hoofdzetel kregen een aantal leidinggevende personen ook het bezoek van de BOB.

Volgens onze informatie zocht de BOB naar mogelijk misbruik van de zogenaamde DBI's (definitief belaste inkomsten). De techniek van de DBI's was tot voor de wet op de ekonomische realiteit een manier om belastingen te ontwijken. Het DBI-stelsel werd misbruikt door via gunstige buitenlandse belastingregimes binnenlandse inkomsten met een omweggetje als buitenlandse te laten aanmerken. Dat bespaarde flink wat vennootschapsbelasting. Deze techniek werd formeel verboden in 1990 toen de regering dat achterpoortje dichtte.

Het onderzoek moet nu uitmaken of Anhyp inderdaad aktief meewerkte aan dubieuze konstrukties die aangewend werden in de periode toen de nieuwe wet pas van kracht was.

Volgens onze informatie hebben onderzoekers twee tussenpersonen kunnen identificeren die dergelijke konstrukties aan de man brachten. Die twee waren voordien in dienst van Anhyp. Het is onduidelijk of zij tijdens het verkopen van hun dubieuze konstrukties nog enige band onderhielden met de bank. Dat wilde de BOB onder meer uitzoeken tijdens die huiszoekingen van dinsdag. JV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud