Advertentie

Bonn wil uitkering op basis van marktwaarde

Bonn wil uitkering op basis van marktwaarde

BONN (dpa) - Duitsland gaat de hoogte van werkloosheidsuitkeringen anders berekenen. Momenteel vormt het laatst verdiende nettoloon nog de basis voor de vergoeding, maar Bonn wil straks de uitkering koppelen aan de marktwaarde van de werkloze. Met de nieuwe berekening hoopt de Duitse regering minder te verliezen aan sociale uitgaven.

Wat de marktwaarde van een werkloze is, zal het arbeidsbureau bepalen. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Werkgelegenheid kon nog niet zeggen hoe die waarde berekend moet worden. Ook is nog niet duidelijk, hoe en bij wie een werkloze in beroep moet gaan als deze zich niet kan vinden in zijn of haar marktwaarde. Het wetsvoorstel zal er pas na het zomerreces komen. Per 1 april 1996 moet de wet van kracht worden.

Afgelopen woensdag ging het Duitse kabinet akkoord met het begrotingsvoorstel voor volgend jaar. Daarin staat dat de steun aan werklozen met 3,4 miljard mark omlaag moet. In het westen van Duitsland ontvangen 590.000 mensen een uitkering. In het oosten is dat ongeveer 325.000.

Brits handelstekort neemt af

LONDEN (reuter) - Het totale tekort op de Britse handelsbalans is in april gestegen tot 1,41 miljard pond van 520 miljoen in maart. Met de overige EU-lidstaten was in april sprake van een tekort van 895 miljoen pond, na een tekort van 292 miljoen in maart. Over een langere periode is sprake van een verbetering van de handelsbalans.

In de drie maanden tot en met april daalde het tekort tot 2,63 miljard, van 3,04 miljard in de voorgaande drie maanden en 2,79 miljard in dezelfde drie maanden een jaar eerder.

De uitvoer steeg tot 37,4 miljard, 4,6 procent hoger dan de voorgaande drie maanden en 16,2 procent meer dan in dezelfde drie maanden van 1993.

De invoer steeg tot 40,0 miljard, 3,2 procent meer dan tussen november en januari en 14,4 procent meer dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

Nederlands handelsoverschot groeit

AMSTERDAM (fia) - Het overschot op de Nederlandse handelsbalans is in de eerste twee maanden van dit jaar toegenomen tot 5,7 miljard gulden tegen 3,8 miljard in de overeenkomstige periode van vorig jaar. De invoer steeg met 3 procent tot 41,2 miljard gulden, de uitvoer met 7 procent tot 46,9 miljard gulden.

In de eerste twee maanden van 1995 bleef de invoer uit de overige landen van de EU nagenoeg gelijk op 26,0 miljard, terwijl de uitvoer naar de EU met 10 procent steeg tot 37,9 miljard gulden. Het handelsoverschot met de EU kwam daarmee uit op 11,9 miljard. Het handelstekort van Nederland met de landen buiten de EU bedroeg in de eerste twee maanden van het jaar 6,2 miljard gulden.

EU-rapport geeft Turkije onvoldoende

(tijd) - De Europese Commissie zegt dat de situatie van de mensenrechten en de rechtstaat in Turkije niet voldoet. In een rapport voor het Europees parlement maakt de Commissie een stand van zaken op van de hervormingen in het Euro-Aziatische land. Na de zomer volgt wellicht een nieuw rapport. Het Europees parlement moet zich in principe in de herfst uitspreken over de douane-unie tussen de Vijftien en Turkije.

Waarnemers achten het weinig waarschijnlijk dat het Europarlement in de huidige omstandigheden zijn fiat geeft aan de douane-unie. Vorige week nog kon de Turkse premier Tansu Ciller haar voorstellen voor democratische hervormingen niet doordrukken. De democratische hervormingen waren een van de voorwaarden van het Europarlement om de overeenkomst met Turkije goed te keuren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud