Advertentie

Britse Conservatieve Partij start anti-Labour verkiezingscampagne

LONDEN (afp/reuter) - De Britse Conservatieve Partij heeft maandag het startschot gegeven van haar verkiezingscampagne. Die zal de nadruk leggen op de verdediging van de gezinswaarden en het belang van de natie. De conservatieven zijn al sinds 1979 aan de macht, maar dreigen de parlementsverkiezingen, die ten laatste in mei moeten plaatshebben, te verliezen tegen Labour, dat in de peilingen 20 procentpunt voorligt.Het opnieuw beklemtonen van traditionele waarden dreigt de regering even zuur op te breken als de campagne 'back tot basics' van enkele jaren geleden. De woorden van premier John Major over de natie en het gezin waren nog niet koud of de nationale pers pakte uit met een nieuw seksschandaal.

Volgens het weekblad News of the World, dat maandag door alle kranten werd overgenomen, zou het conservatieve parlementslid Jerry Hayes een homoseksuele relatie hebben met een parlementair ambtenaar. Hayes, die getrouwd is en twee kinderen heeft, begon de relatie zestien maanden geleden toen de jongen nog minderjarig was. Hayes ontkende de feiten, maar het weekblad publiceerde wel liefdesbrieven van de verkozene aan de jongen.

Premier Major liet zich maandag door de affaire niet uit het lood slaan en betoogde dat hij de familiewaarden, de monarchie, de politie, de parochies en zelfs de Rotary Club zal blijven verdedigen tegen de pogingen van de 'blinde overheid' zich met hen te bemoeien.

Tranendal

Wanneer Labour de macht overneemt wordt het hier een tranendal, zo luidt de conservatieve verkiezingsslogan, die gepaard gaat van een zwartwitfoto van een vrouw die een rode traan plengt. Een socialist in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, betekent meer belastingen. Het zit er bij de socialisten ingebakken, aldus Major, die beloofde het contact met de burger te verbeteren.

Het voorbije weekeinde raakte bekend dat Labour en de Liberaal-Democraten, de twee grootste oppositiepartijen, de handen in elkaar gaan slaan om een aantal diepgaande constitutionele hervormingen door te voeren. Volgens de kranten zou er al een akkoord bestaan over de hervorming van het Hogerhuis en nieuwe wetten inzake de persvrijheid en de individuele vrijheden.

Socialisten en liberalen zouden de violen nog proberen gelijk te stemmen over een nieuwe kieswet en het geven van autonomie aan Schotland, de zogenaamde 'devolution'. Wat Labour en de Liberaal-Democraten plannen is een tijdbom die het Verenigd Koninkrijk zal opblazen, zo reageerde Major.

In een interview het voorbije weekeinde met de BBC zei Major dat hij zich blijft verzetten tegen 'een centralistisch en federalistisch' Europa. Maar hij noemde het een 'stompzinnige' gedachte dat Londen zich uit de Unie zal terugtrekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud