Brugge hangt collectebus uit voor schilderij James Ensor

(belga/tijd) - De stedelijke musea in Brugge hebben de kans een portret van de filosoof en kunsthistoricus Eugène Demolder geschilderd door James Ensor te kopen. Het schilderij is nu in privé-handen, maar de eigenaar wil het aan de stad verkopen. De musea moeten binnen de afgesproken termijn over het nodige geld beschikken. Daarom hangt naast het schilderij in het Groeningemuseum een collectebus waarin Bruggelingen een gift kunnen steken.

De musea zijn volgens de zakelijk leider Walter Ricquaert niet in staat het werk met de normale middelen aan te schaffen. Daarvoor is het te duur. De musea doen daarom een beroep op de Bruggelingen. Zo kunnen ze ervaren in welke mate de Bruggeling bereid is voor kunst te betalen.

Het portret van Eugène Demolder dateert uit 1893. Demolder was een vriend van Ensor en een van de eerste promotoren van zijn werk. Hij was ook een groot liefhebber van 15de- en 16de-eeuwse schilderkunst: Ensor schilderde in het portret een verwijzing naar die stijl. Er worden ook postkaarten met werken van James Ensor verkocht. De vrienden van de stedelijke musea stellen een portfolio samen van de Oostendse kunstenaar en bieden die te koop aan.

Het stadsbestuur zal met het oog op de aankoop subsidies aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap. MR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud