Brussel op drie na populairste zakenstadin Europese Unie

(tijd) - Na Londen, Parijs en Frankfurt is Brussel de populairste Europese zakenstad. Dat blijkt uit de jaarlijkse European Cities Monitor van vastgoedspecialist Cushman&Wakefield/Healey&Baker (C&W/H&B). 'Dat is goed nieuws', vindt de Brusselse minister-president, Charles Picqué (PS), 'maar we mogen niet op onze lauweren rusten.'

Aan de topvier is niets veranderd. Londen voert de European Cities Monitor aan. Volgens zakenlui vind je nergens anders in Europa zo makkelijk toegang tot de markten, gekwalificeerd personeel, internationale transportverbindingen, telecommunicatie en talenkennis. Parijs neemt de tweede plaats in. De Franse hoofdstad scoort het best voor transport in de stad. Het Duitse Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank is gevestigd, behoudt de derde plaats. De internationale vastgoedgroep Cushman & Wakefield maakt ieder jaar een pop-poll van de Europese zakensteden.

Het lijstje is gebaseerd op een enquête bij bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het vestigingsbeleid in 500 van de 15.000 grootste bedrijven ter wereld.

Brussel blijft op de vierde plaats, een plaats die het de voorbije 15 jaar maar twee keer verliet. Volgens de ondervraagde zakenlui is de luchtvervuiling er dit jaar veel erger geworden. Het is ook moeilijker geworden goede kantoorruimte te vinden en je te verplaatsen in de stad. Die minpunten worden gecompenseerd omdat de overheid een iets beter investeringsklimaat heeft gecreëerd en goed opgeleid meertalig personeel makkelijker te vinden is.

Zuid-Europa

Of Brussel binnen vijf jaar nog steeds op de vierde plaats staat, is twijfelachtig. Als de zakenlui hun huidige vestigingsplannen ook uitvoeren, verandert de toptien grondig. Parijs en Londen blijven de onbetwiste leiders van de Europese zakensteden en nemen ook in 2010 de toptwee voor hun rekening.

Maar dan doen Zuid- en Oost-Europa hun opmars. Op drie komt Barcelona, gevolgd door Madrid en Milaan. Op zes en zeven staan Warschau en Praag. Brussel en Moskou delen in 2010 de achtste plaats.

Fiscaliteit

'We moeten daarom blijven investeren in Brussel', concludeerde Picqué. Hij riep de andere gewesten op om samen te werken. Tevens pleitte hij voor een harmonisering van de fiscaliteit tussen de hoofdstad en de Rand.

Voorts acht hij een vereenvoudiging van de formaliteiten gewenst. De vastgoedsector maant hij aan producten op de markt te zetten die beantwoorden aan de huidige vraag naar flexibiliteit in tijd en ruimte.

BH/WB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud