Advertentie

BUITENLANDS BRANDPUNTJapan kiest traditioneel

Met haar meer dan 270 zetels in het Lagerhuis kan de Liberaal Demokratische Partij (LDP) haar volstrekte meerderheid behouden, en blijft ze dus de spil van het regeringswerk in Japan. Die meerderheid is wel duidelijk afgeslankt, maar wat verwacht je van een partij die sinds 1955 onafgebroken aan de macht is, en de afgelopen twee jaar geplaagd is door schandalen in de financiële sektor, belangenvervlechting in de privé-sfeer, tot zelfs seksuele escapades van premiers ? Ook Japan is daar gevoelig aan, maar kennelijk ziet de kiezer er geen duidelijk alternatief.

Natuurlijk gaat de socialistische oppositie o.l.v. de charismatische Takako Doi daarmee niet akkoord, hoewel de tragiek van de partij er een is van spervuur op het regeringswerk, zonder dat de kiezer een realistische wisselmeerderheid wordt geboden. De profilering van de oppositie, ook van de sociaal-demokraten en de kommunisten, is in hoofdzaak negatief. Men bijt er zich vast in het Recruit-schandaal of andere onfrisse praktijken binnen de regeringsmeerderheid, maar kennelijk mist zij de overtuigingskracht van een oppositie die werkelijk regeringswerk wil gaan doen. Daarbij komt dat de LDP in haar keuze destijds voor Kaifu als premier, in het kielzog van alle schandalen, duidelijk in de roos zat. Kaifu is trouwens vrij populair, zowel in binnen- als in buitenland, en is niet zo sterk geassocieerd met de diverse fakties binnen de LDP. En hij heeft het de Japanse kiezer blijkbaar duidelijk kunnen maken dat de (uiteraard) onpopulaire invoering van de 3 % BTW een noodzaak was. Een belasting- affaire die in het kiesgedrag duidelijker heeft doorgewogen dan het Recruit-schandaal of het seksleven van ex-premier Uno.

Wat niet wil zeggen dat alles bij het oude blijft in Japan. Net zoals overal zal voor de afgeslankte meerderheid een zondebok worden gezocht, en het is niet zo denkbeeldig dat het Kaifu wordt. Hij komt immers uit een van de kleinste fakties binnen de LDP, waardoor hij de Augiasstal, zoals velen de partij noemen, niet kon uitmesten. Hij kan dus moeiteloos met alle zonden worden beladen, terwijl anderen hun carrière voorbereiden. En dan wordt vooral gedacht aan minister van buitenlandse zaken Shintaro Abe die zijn premier-ambities nooit onder stoelen of banken heeft gestoken.

Ook zal het niet bij het oude blijven, omdat de afgeslankte LDP hoe dan ook met de oppositie in het Hogerhuis zal moeten samenwerken. Die oppositie kreeg er afgelopen juli een klinkende meerderheid, en hoewel het Hogerhuis politiek minder gewicht heeft, zal een niptere meerderheid er in het Lagerhuis rekening moeten mee houden. Al was het maar om regeringskrisissen te vermijden, of uit ordinair politiek fatsoen.DD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud