Buitenlandse villa's brengen meer dan 100 miljoen euro op

(tijd) - Belgen met een woning in het buitenland hebben in 2003 meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten ontvangen via de verhuur of de verkoop van hun buitenverblijf. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische fiscus. Volgens de sp.a'er Dirk Van der Maelen is dat slechts het topje van de ijsberg. Veel eigenaars van buitenverblijven geven hun inkomsten volgens hem niet aan.

De federale minister van Financiën, Didier Reynders (MR), gaf gisteren in de kamercommissie Financiën cijfers vrij over de inkomsten uit buitenverblijven in het buitenland. Hij deed dat naar aanleiding van een interpellatie van de sp.a-kamerfractieleider, Dirk van der Maelen, en van het CD&V-kamerlid Carl Devlies.

Van der Maelen richt al enkele weken zijn pijlen op Belgen met een buitenverblijf in het buitenland. Volgens hem betalen de meesten van hen geen belastingen op de inkomsten die ze krijgen uit de verhuur of de verkoop van hun buitenverblijf. 'Op de belastingaangifte moet je eigendommen in het buitenland aangeven. Veel Belgen vullen dat niet in. Op die manier loopt ons land veel belastingen mis', zegt Van der Maelen.

Uit de cijfers van Reynders blijkt dat in 2003 voor een bedrag van 114 miljoen euro onroerende inkomsten aangeven werd in België op een totaal van ruim 12.000 onroerende goederen, waarvan ruim 11.000 woningen en ongeveer duizend onbebouwde onroerende goederen.

Reynders benadrukte dat de inkomsten uit woningen in een land waarmee België een verdrag heeft afgesloten, vrijgesteld zijn van belastingen in België. Ons land heeft zo'n verdrag met Frankrijk, Italië, Nederland en Oekraïne. Inkomsten uit andere landen zijn voor de helft vrijgesteld van belastingen.

Desondanks loopt de Belgische fiscus toch heel wat belastingen mis, benadrukt Van der Maelen.

De onroerende inkomsten worden door de fiscus bij de andere inkomsten geteld. Daardoor komen de belastingplichtigen in een hogere belastingschaal terecht. Achteraf wordt het bedrag aan onroerende inkomsten weliswaar afgetrokken, maar de Belgische staat int toch meer belastingen vanwege de hogere schaal. Als de onroerende inkomsten niet worden aangegeven, is dat niet het geval.

Doorlichten

Van der Maelen kondigde in de kamercommissie ook aan dat hij het Rekenhof zal vragen de federale overheidsdienst Financiën door te lichten. Volgens hem doet de fiscus niets met de informatie die door partnerlanden wordt doorgespeeld over Belgen die in het buitenland een huis kochten of erfden.

Nederland besliste onlangs alle koopaktes na te kijken van Nederlanders met een tweede woning in Frankrijk. Het vermoeden bestaat dat ze voor hun aankoop vaak zwart geld gebruikten. Ons land doet dat niet, zegt Van der Maelen. Volgens hem krijgt de administratie de informatie, maar wordt die niet doorgespeeld naar de dienst belastingen. Reynders ontkende dat gisteren.

BL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud