Advertentie
Advertentie

De topwijnen van Federico Carletti

Zoals het wijnhuis Le Chiuse di Sotto van Gianni Brunelli behoort tot de absolute top uit Montalcino, zo is de Azienda Agricola Poliziano van Federico Carletti de nummer één uit Montepulciano. De 46-jarige zaakvoerder Federico Carletti maakt er samen met zijn Toscaanse, beste vriend Carlo Ferrini, die dit jaar tot de beste oenoloog van Italië werd uitgeroepen, al een tiental jaar de beste wijnen. Vooral de Rosso di Montepulciano 99 en de Vino Nobile di Montepulciano 97 zijn niet te versmaden. De eerste is zeer fruitig, met mooie en intense kleur en een smaak van pruimen en tabak en met een enorme souplesse en goede afdronk.Opvallend is hier ook de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. De Vino Nobile heeft mooie, ronde tannines met rijp, zwart fruit en een zeer lange afdronk. De Azienda Agricola Poliziano staat synoniem voor topkwaliteit. Zoveel is duidelijk. Het domein ontstond in 1961 en telde oorspronkelijk 20 hectaren. Mijn vader heeft het toen op zijn veertigste inderdaad gekocht, maar hij had daarvoor nooit in de wijnbusiness gewerkt. Integendeel, hij was werkelijk zeer arm maar werkte zich in Rome op tot manager van een groot bouwbedrijf, zegt zoon Federico Carletti die na een opleiding landbouwingenieur in Florence in 1980 het domein van zijn vader uitbouwde. Vandaag is het geheel 200 hectaren groot, waarvan 120 in wijngaarden. Na mijn studie werkte ik eerst drie jaar als landbouwingenieur in Noord-Italië. Daarna keerde ik terug naar Toscane en ben ik er me uitsluitend met wijnbouw gaan bezighouden. De smaak voor mijn vak heb ik niettemin voor een stuk overgeërfd van mijn vader. Daarnaast ben ik in Frankrijk, Duitsland en Californië gaan studeren om me te verdiepen in het wijn maken. Ik wilde er vanaf het begin het beste van maken, stelt Carletti. Toen ik mijn eerste 20.000 flessen maakte, ben ik meteen een eigen richting ingeslagen. Ik creëerde de Poliziano-labels en begon met een nieuwe variëteit van Sangiovese-druiven, Cabernet Sauvignon en Merlot. De vlakke wijngaarden moesten eraan geloven. Ik legde er nieuwe aan op de toppen van de heuvels en werkte me te pletter, vult hij aan. Carletti moderniseerde volledig het domein van zijn vader en gaf aan zijn wijndomein de naam Poliziano uit liefde voor de Italiaanse renaissancedichtkunst. Een van zijn favoriete, oudere dichters was de uit Montepulciano afkomstige Angelo Ambrogini, beter bekend als Il Poliziano. Het gelaat van Ambrogini staat op de etiketten van Carlettis eerste wijnen, Le Stanze en Elegia.Zijn studie als landbouwingenieur en zijn werk in Noord-Italië hadden totaal niets met wijn te maken. Achteraf zijn mijn opleiding en de ervaring van mijn eerste job me erg van pas gekomen. Ik hou me bijvoorbeeld ook heel sterk met het management van mijn wijndomein bezig. Dat leerde ik omdat ik werkte voor een zeer groot bedrijf in Noord-Italië. Toch heb ik de kern van het wijn maken geleerd in Toscane. Mijn samenwerking met Carlo Ferrini is daarbij van bijzonder belang. Hij begon in mijn wijndomein te werken in 1983. Ondertussen is er ook een diepe vriendschap tussen ons beiden ontstaan maar we staan niet los van elkaar.Federico Carletti is even belangrijk voor Ferrini als Ferrini voor mij. Onze bedoeling is altijd geweest optimaal met elkaar samen te werken om een zo goed mogelijke wijn te maken. Aanvankelijk snapten we er niets van. Toen we bijvoorbeeld in 1984 in Bordeaux wijnen gingen proeven, hadden we totaal geen idee van de juiste jaarschatting van een wijn. Gelukkig hebben we de laatste vijftien jaar ontzettend veel bijgeleerd en is de kwaliteit van onze wijn enorm vooruitgegaan. Onze filosofie van vandaag steunt vooral op schitterende, rijpe druiven die vooral een selectie zijn van Sangiovese-druiven. We planten er 6.000 per hectare met een maximale opbrengst van 4.000 liter. Onze wijnkelders beantwoorden aan de modernste technologieën, aldus Carletti, die vandaag precies bekend staat om zijn rijke, fruitige, tanninerijke en geconcentreerde wijnen.De technologie wordt dezer dagen almaar belangrijker, zegt de wijnbouwer. Daardoor is de wijnbusiness natuurlijk helemaal veranderd in vergelijking met vroeger. Ik ben overigens helemaal niet vies van technologie omdat het betere resultaten oplevert dan in het verleden. Daar komt nog bij dat de betere wijn in Italië op dit ogenblik is uitgegroeid tot een echt modeverschijnsel. De naam Poliziano staat dezer dagen synoniem voor pure kwaliteit. Wij bieden daarnaast een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je zult ons niet betrappen op krankzinnige prijzen, alhoewel we natuurlijk niet goedkoop zijn. Als we de prijzen van onze wijnen bepalen, kijken we nooit naar de prijzen van de concurrentie om maar Gaja te noemen. We scoren zeer goed in de Verenigde Staten, Noord-Europa, Frankrijk en ook in Italië. Onze voornaamste markt situeert zich in Duitsland en Zwitserland. Daar hebben we het overigens altijd goed gedaan. We zijn pas sinds een drietal jaren doorgebroken in Amerika. Ik maak zelden of nooit publiciteit voor mijn wijnen. Wel doe ik zelf de promotie door aanwezig te zijn in restaurants of op proeverijen en er mijn wijnen voor te stellen. Omdat mijn domein 200 hectaren groot is, wil ik in de toekomst naar een grotere productie van internationale wijnen. Op dit ogenblik maken we een half miljoen flessen per jaar, aldus Carletti. Toch zie ik mezelf nog altijd op de eerste plaats als een échte landbouwer. Mijn filosofie is immers dezelfde als die van een landbouwer. Ik wil alleen mijn druiven zelf kunnen produceren en ze ook zelf verkopen. Niets meer en niets minder, besluit hij. JTi