Advertentie

Deceuninck boekt 21 procent hogere nettowinst

(tijd) - De West-Vlaamse producent van pvc-profielen Deceuninck boekte vorig jaar een nettowinst van 715 miljoen frank (18 miljoen euro), een toename met 21 procent in vergelijking met 1997. De omzet steeg van 8 naar 9,16 miljard frank (227 miljoen euro), een stijging met 14 procent. De daling van de pvc-grondstofprijzen medio 1998 had vanaf het laatste kwartaal een gunstige invloed op de resultaten. Voor dit jaar wordt een gelijkaardige stijging van winst en omzet, en een interne groei van 10 procent verwacht, het Britse Status niet inbegrepen.De bedrijfswinst van Deceuninck bedroeg vorig jaar 1,28 miljard frank (32 miljoen euro), een toename met 17 procent in vergelijking met de 1,09 miljard frank in 1997. '1998 was globaal gezien een goed jaar', aldus secretaris Dirk Demeulemeester van Deceuninck. 'De inflatie en de rente bleven laag, het consumentenvertrouwen steeg, het investeringsklimaat verbeterde en de muntschommelingen bleven beperkt. In België was de groei in de bouwsector beperkt. Frankrijk en Spanje ontwikkelden zich gunstig. In het Verenigd Koninkrijk (goed voor 14 procent van de omzet) was het economische klimaat ronduit slecht. In Duitsland, waar de hevige concurrentie voor een overcapaciteit zorgt, bleef onze aanwezigheid beperkt. De activiteiten in Centraal en Oost-Europa (16 procent van de omzet) evolueerden goed tijdens de eerste helft van 1998. Na de zomer stortte de Russische markt ineen. Ondanks de crisis blijven we onze inspanningen in die regio onverminderd voortzetten. In Noord-Amerika (goed voor 29 procent van de totale omzet) werd een omzetgroei geboekt van meer dan 30 procent. De redenen daarvoor zijn de op volle toeren draaiende economie en de groei van de bouwsector. We onderzoeken expansiemogelijkheden in China en Zuid-Amerika. De eerste resultaten daarvan verwachten we in 2000.'

Door de overname van de Britse producent van kunststof raam- en deurprofielen, Status, begin 1999, is Deceuninck een van de vijf grootste producenten van pvc-profielen in het Verenigd Koninkrijk met een geconsolideerde omzet van 57 miljoen euro of 2,3 miljard frank. Deceuninck verwacht dat Status aanzienlijk zal bijdragen tot de winst van dit jaar. Bedoeling is het Britse bedrijf dit jaar vanuit Diksmuide met 'compounds' te bevoorraden. Nu koopt Status zijn 'compounds' (waarmee de pvc-profielen worden gemaakt) nog op de markt. Tegen eind dit jaar moet minstens 50 procent vanuit Diksmuide worden aangevoerd. Dat zal een aanzienlijke besparing opleveren. Er zijn ook synergieën gepland met de andere Britse vestiging.

Ondanks de moeilijke start begin dit jaar als gevolg van de slechte weersomstandigheden (slechter dan in 1998) verwacht Deceuninck een nieuwe stijging van de omzet en de resultaten. Het bedrijf sluit verdere acquisities of joint ventures niet uit. 'We krijgen aanbiedingen uit de VS, het VK, Duitsland en Oost-Europa, maar we verkiezen zelf het initiatief te nemen', zegt Demeulemeester. Investeringen in productievestigingen in Oost-Europa worden niet uitgesloten.

Aan de algemene vergadering van aandeelhouders zal een nettodividend van 63 frank (1,56 euro) per aandeel worden voorgesteld. Voor 1997 werd een dividend van 61 frank (1,51 euro) uitbetaald.

MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud