Dollar, rente en aandelen reageren positief op Amerikaanse cijfers

NEW YORK/LONDEN (reuter/tijd) - Beter dan verwachte Amerikaanse BBP-cijfers hebben gisteren de dollar en de internationale obligatie- en aandelenkoersen flink doen stijgen. De dollar werd ruim één procent duurder. De stijging van de Amerikaanse en Europese obligaties zorgde voor een daling van de lange-termijnrente en de aandelenmarkten sloten ten minste één procent hoger.Het Amerikaans bruto binnenlands produkt (BBP) steeg in het derde kwartaal met 3,4 procent. Waarnemers hadden een groei van 2,8 procent voorspeld. Dit leidde niet tot een toename van de inflatievrees. Een belangrijk deel van de hoge groei was immers te danken aan een toename van de voorraden. Ekonomen menen dat dit de voorbode is van een groeivertraging.

Bovendien bleven de inflatoire spanningen laag. De impliciete prijsdeflator van het BBP, een maatstaf voor inflatie, steeg in het derde kwartaal met 2,7 procent op jaarbasis na een stijging met 2,9 procent in het tweede kwartaal. De stijging van de deflator met vaste gewichten vertraagde zelfs tot 1,6 procent ten opzichte van 2,9 procent.

Een en ander verminderde de bezorgdheid over een verhoging van de Amerikaanse korte-termijnrente. De Amerikaanse centrale bank (Fed) evalueert op 15 november of de korte rente verder naar omhoog moet, hoewel zij ook vroeger kan optreden. Waarnemers menen dat de Fed zeker niet onmiddellijk de rente zal verhogen. Ze denken dat de monetaire overheid zal wachten op de konjunktuurindex van de vereniging van aankoopdirekteurs, die op 1 november wordt gepubliceerd, en op de tewerkstellingscijfers van oktober, die op 4 november worden vrijgegeven.

De financiële markten wachtten niet op de Fed en begonnen gisteren reeds feest te vieren. De BBP-cijfers, indekking van baisse-posities en geruchten dat de Groep van Zeven dit weekend zal vergaderen over de dollar deden het groene biljet sterk stijgen. De dollar eindigde in Europa op 1,5148 DM en 31,16 Belgische frank tegenover 1,4966 DM en 30,80 frank eergisteren.

De obligatiemarkten waren eveneens in een goede stemming. Het rendement van de Amerikaanse referentie-obligatie zakte duidelijk beneden de 8 procent. De Europese lange rente volgde de neerwaartse beweging. De Belgische lange rente viel terug tot 8,46 procent ten opzichte van 8,50 procent.

De rentedaling duwde de aandelenkoersen naar omhoog. In New York beperkte de beurs de computergestuurde arbitrage omdat de Dow Jones met meer dan 50 punten was gestegen. De Dow Jones sloot uiteindelijk met een winst van 55,51 punten tegenover donderdag. In Brussel sloot de Bel20-index 1,08 procent hoger. Amsterdam, Frankfurt en Londen wonnen elk 1 à 2 procent en Parijs zelfs 2,56 procent.

Pagina 7:

Amerikaans BBP klimt onverwacht 3,4 procent

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud