Duurzaam managen volgensde vier seizoenen

Ook het managen van mensen dient volgens Alan Heeks te verlopen langs de vier seizoenen, zowel bij de manager zelf, als bij medewerkers die hij moet coachen. 'Een manager moet zaaien, voeden en laten rijpen, oogsten en op het einde een rustpauze inlassen. In de lente moet hij zorgen dat de vier basiselementen fysieke kracht (aarde), mentale kracht (vuur, warmte), emotionele kracht (water) en inspiratie (lucht) op evenwichtige wijze in zijn medewerkers en projecten aanwezig zijn.' Als de groei van de gewassen goed is geconsolideerd, kan de biologische manager enigszins achterover leunen. De les die het begin van de zomertijd ons leert is te weten wanneer we onszelf niet langer hoeven te forceren, te weten wanneer het natuurlijk groeiproces het overneemt. Het klinkt paradoxaal, maar op het moment dat de plantengroei het intensiefst is, kan de mens het even rustiger aan doen. Wel moet hij soms het aantal nieuwe projecten wat uitdunnen om enkele tot volle wasdom te laten komen. Vervolgens volgt de intensieve oogstperiode, die vaak lang kan duren. Tussen gewas en eindproduct kunnen verschillende fases liggen: graan, tarwe, meel, brood. Maar het is tevens ook een heel dankbare periode: er is ook tijd om te genieten van de vruchten van de noeste arbeid en feest te vieren aan een rijkelijk gevulde tafel. De winter is een periode van rust en bezinning. Dan wordt de basis gelegd voor nieuwe ideeën. TM