Een muzikale salade

Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus vindt de tweede editie van Feeling The World plaats, een festival dat de zomer op een hoogstaande, kwalitatieve manier wil afsluiten. Naast een gesmaakte muzikale affiche staat ook het culinaire aanbod op een hoog niveau. Onder de noemer 'geniet, proef en luister' liet Feeling The World het eerst van zich horen in 2002, met Torhout als uitvalsbasis. Anno 2003 wordt er naar Mortsel uitgeweken en vormt Fort 4 het mooie kader voor dit buitenbeentje van de zomerse festivalkalender. In een ver verleden vormde Fort 4 samen met nog zeven andere forten een beschermingsgordel rond Antwerpen, nu wordt het door theater- en muziekvoorstellingen ingenomen. Het werd in 1996 een beschermd monument en is sinds 2000 eigendom van de stad Mortsel en opengesteld als parkgebied. Tussen de concerten door kan u met een gids een begeleide wandeling op het domein maken. Feeling The World onderscheidt zich op het gebied van de gastronomie. Er worden er gerechten geserveerd die je veeleer in toprestaurants aantreft dan op een festivalterrein. Nergens tref je zoveel kwaliteit per strekkende meter op een festivalterrein aan als in Belgie. Als verwende zielen vinden wij het zowaar 'normaal' dat een Lou Reed naar Dranouter komt of St. Germain de Cactusweide kan inpakken. En toch willen we meer. Genieten van muziek met een glas wijn of champagne en en passant even een tafel reserveren... Het kan dus. Het culinaire deel van het festival staat in het teken van de sensuele keuken van Nigella Lawson, door de bekende chef Gordon Ramsay ooit omschreven als 'sex on legs'. Lawson kan u vanaf september op Canvas aan het werk zien in de serie 'Nigella' waarin ze op haar eigen voluptueuze, Sophia Loren-achtige manier als het ware de liefde bedrijft met haar keuken. Op het menu staan inktvissalade met limoen, koriander, munt en mizuna, margaritaroomijs, salade van watermeloen en feta, bulgursalade met lamsvlees en vijgen voor duizend-en-een-nacht. Christer Elfving, die in 1988 in Antwerpen zijn restaurant Absoluut Zweeds openende en uitgroeide tot een vaste waarde, is opnieuw van de partij. Sushi met mozzarella en garnalen op tomatensla en wasabidip, Zweedse maatjes met zure room en tonijn met gebrande paprika, dille en zalmkaviaar zijn de gerechten van zijn hand. Sathit 'Joe' Srijettanont emigreerde met zijn ouders van Thailand naar Belgie toen hij vijf was, trok op zijn twaalfde naar de hotelschool van Wemmel, werkte als jobstudent in de Brusselse Blue Elephant, kreeg er al snel een vast contract en groeide er uit tot chefkok. Nu is hij de op een na belangrijkste chef van de 12 Blue Elephant-restaurants en serveert hij hier Menam-kippensoep en curry van gegrilde eend. De Italiaanse chef Marco Cellini van Da Lidia in Maasmechelen kiest twee klassiekers: vitello tonnato en pasta met aubergine en mascarpone. De Belgisch-Oosterse fusion van John Verbeeck - bekend van restaurant De Troubadour - zet gebakken zeebaars met groene asperges en wasabi-aioli en witloof met mokka-ijs en chocolade op het menu. Een evenwichtige muzikale affiche met voldoende rustmomenten zorgt voor de goede spijsvertering. Zaterdag treedt Oblomow op. De groep telt acht muzikanten met heel diverse achtergronden en heeft met Eva de Roovere en Laila Amezian de gedroomde zangeressen in huis voor een mix van Braziliaanse liefdesballades, zigeunerachtige funk, folk, blues en jazz. Jan Leyers blijft een kwaliteitslabel en stelt zijn recente eerste solo-cd voor. Ilse DeLange laat Nashville vanuit Nederland in Mortsel neerstrijken en Luka Bloom staat in voor een ongetwijfeld smaakvolle Iers geinspireerde afsluiter. De verrassing op zaterdag - met eveneens een concert op zondag - zou wel eens de Italiaan Enzo Avitabile & I Bottari kunnen worden. Deze 22 Napolitaanse Bottari ofte trommelaars uit Di Portico veroorzaakten in eigen land een ware hype met hun performances op grote wijnvaten. De intense stem van bluesman Enzo Avitabile zingt in een Napolitaans dialect over pijn en lijden. Ondersteund door blazers en percussie brengt hij een unieke en eigenzinnige interpretatie van eeuwenoude rituelen, processiemuziek en tranceritmes. Zondag wordt er vooral gemikt op de liefhebber van wereldmuziek met de Argentijnse Susana Blaszko als opener. Deze dame maakt deel uit van een nieuwe generatie tangozangeressen die de fakkel overneemt van de beroemde oudere tango-iconen. Bart Peeters is de vreemde eend in de bijt maar hij stopt zijn theatershow wel in een festivalverpakking met vier begeleiders en een special guest. De songwriter Tito Paris is naast Cesoria Evora de rijzende ster van Kaapverdie. Deze multi-instrumentalist met een begenadigde stem maakte vorig jaar met 'Guilhermina' een uitstekende cd vol dansbare melancholie en nostalgie. Sally Nyolo is ongetwijfeld het sterkste muzikale exportproduct van Kameroen. Ze leerde de stiel bij o.a. Toure Kunda en Zap Mama, koppelt heldere melodieen aan opzwepende percussie en zware baslijnen en stelt haar vierde cd in avant-premiere voor. Met de Algerijnse raikoning Khaled heeft het festival een schitterende afsluiter in huis. In zijn 'fusionwereldpop' verbroedert rai met hiphop en jazz tot een bruisend dansfeest. Dirk FRYNS Feeling The World met op za 23 augustus vanaf 14 uur Oblomow, Jan Leyers, Enzo Avitabile & I Bottari, Ilse DeLange, Luka Bloom en op zo 24 vanaf 11 uur Susana Blaszko, Bart Peeters, Tito Paris, Enzo Avitabile, Sally Nyolo en Khaled - meer informatie in de festivalbijlage en op www.feelingtheworld.be