Een swingende ster in Zwolle

Onlangs titelde een Nederlands tijdschrift voor zakenmensen 'Nederland leert koken'. Chefkok Jonnie de Boer is er zelfs van overtuigd dat onze noorderburen op culinair gebied Vlaanderen nog zullen voorbijstreven. De Boer baat sedert enkele jaren De Librije in Zwolle uit. Dit pand maakte oorspronkelijk deel uit van het oude Predikheren-kloostercomplex. De Broerenkerk heeft intussen een culturele bestemming gekregen en ligt net als de Librije aan het Zwartwater. Vroeger beschikte De Librije enkel over de kelderverdieping van dit historische gebouw. Beneden is plaats voor een 25-tal gasten. Daar kan men de koks bezig zien in de open keuken. Sedert het echtpaar het pand aankocht, zijn er een ruime en fraai gerestaureerde eetzaal en een salon bijgekomen. Die bieden telkens plaats aan zo'n 40 gasten. Dit klasserestaurant wordt erg druk gefrequenteerd, tijdens de week vaak door zakenmensen. 'Het feit dat we een Michelin-ster hebben gekregen zorgt zeker voor extra cliënteel', meent de chefkok. Hij wil echter vooral de prijzen democratisch houden, zelfs al denkt hij dat een tweede Michelin-ster niet kan uitblijven. 'Ik heb liever dat de tent vol zit, het moet hier swingen', vertelde De Boer.