Advertentie
Advertentie

Eten in de sneeuw

Skiën is voor velen een aaneenschakeling van afdalingen met een korte onderbreking voor een lauwe Ovomaltine, een kop goulashsoep of een vette Bratwurst. Zij die het melancholieke self service restaurant links laten liggen, binden af bij een pisterestaurant voor kaasfondue, een knisperende lamssalade of een home made chocolademousse. Een overzicht voor wie zijn wintersportkeuze niet laat bepalen door sneeuwhoogten maar door het aantal goede restaurants. De aantrekkelijkste restaurants vind je in de Zwitserse en Franse Alpen.Het onberispelijk aangeharkte Zwitserland mag s avonds in alle vroegte braaf het licht uit doen, het land laat wel het karakter van veel oude dorpen intact. Soms wordt ook de auto geweerd waardoor een niet te evenaren sfeer behouden blijft. Zermatt is erin geslaagd een authentiek bergdorp te blijven en toch ruim anderhalf miljoen overnachtingen per jaar te trotseren. Het uitzicht op de chalets en de besneeuwde Matterhorn doet de bezoeker snakken naar een Caran dAche-tekendoos. Het dorp biedt een ideale combinatie van mooi skiën en goed eten. Het vee in de vijfhonderd jaar oude boerderij heeft het veld moeten ruimen voor het op ruim 1.600 meter hoogte gelegen restaurant Zum See (672045). Uitzicht op de besneeuwde Matterhorn, dekentjes tegen barre kou en hoogwaardig eten. Succesnummers zijn de pasta met zalm of scampi, sla met lamsvlees en een loodzware maar magistrale chocolade mousse. Minstens zo aantrekkelijk is Chez Vrony (672552). De sfeer is onmiskenbaar Zwitsers, inclusief koekoeksklok, meisjes in Heidi-schortjes en koeienbellen aan de muur. Waar eet je de lekkerste de kaasfondue? Ski in het spoor van Diana Ross en Caroline van Monaco naar het zonzekere en op 1.500 meter hoogte gelegen Chez Danny (312524) in Verbier. Naast fondue is er ook een aanbevelenswaardige croûte au fromage en spaghetti à la Danny. Wie een zware buik wil omzeilen en die dag nog wat wil skiën, vermijdt alles met een saus en opteert voor een van de vele salades. Men is zeer scheutig met drank, één koffie met de zelf gestookte Schnaps van de eigenaar en u ziet het grootse uitzicht op Les Dents du Midi dubbel. Het Britse koninklijke huis verkiest voor zijn kaasfondue Skihaus Schwendi (691289) in Davos. Sommigen voelen zich hier een beetje bekocht en schamperen dat de pepermolens groot zijn maar de wijnglazen klein. Desondanks is het restaurant sinds jaar en dag in trek bij jetsetters en mensen die hopen prins Charles met zijn zonen te treffen.Veel Franse plaatsen zoals Tignes, Méribel, Val Thorens en Les Menuires moeten sfeer ontberen en trekken door de spectaculaire skimogelijkheden grote groepen fanatieke skiërs. Voor hen liever een snelle crêpe Grand Marnier, pizza of hotdog dan een uitgebreid bacchanaal. Maar natuurlijk kent Frankrijk de nodige verwenadressen. Courchevel heeft een dagelijkse rechtstreekse verbinding met de Franse hoofdstad waardoor chique Parijs thuis kan ontbijten om vervolgens te lunchen met de skischoenen aan in een sterrenrestaurant op de piste. Het op de berg Saulire gelegen Châlet de Pierres (79081861) lokt Parijzenaren met een haardvuur, sporttrofeeën aan de wanden en evergreens als foie gras, vissoep en de grote specialiteit Tarte Beaufort. Een goed alternatief voor het altijd drukke Chalet de Pierres is het eveneens aan de piste gelegen restaurant van Hôtel des Neiges (04-79080377). Op het zonovergoten terras is het beter toeven dan binnen in het ietwat stijve maar zeer goede restaurant. Een vast adres voor verwende wintersporters, in het hart van de Espace Killy, is Le Ski dOr (79-065160) in Tignes. Dankzij een lichte keuken kan er de volgende dag zonder problemen worden begonnen, al is de ellenlange wijnkaart zeer verleidelijk. Wat stijvig van sfeer maar zowel wat inrichting als keuken betreft niet te missen, is Le Hameau Albert 1er (04-50530509) in Europas hoogst gelegen skigebied Chamonix. Het bijna honderd jaar oude onderkomen is recent gerenoveerd met jacuzzis, vrolijk knapperende open haarden en een fantastisch, zij het wat formeel restaurant.Een Italiaan doet niet snel concessies over zijn eten. Voor hem geen snel weggepropte pommes frites of sandwich au jambon maar een maaltijd met een kop en een staart. Aan de Italiaanse zijde van de Matterhorn bevindt zich in Cervinia Hotel Hermitage (0166.948998). Dit aan de voet van de piste gelegen en fraai ingerichte chalet vol antiek uit het Aostadal van eigenaar Corrado Neyroz is de ideale plaats voor lokale specialiteiten en pastas. Ook de hammen, kazen en wijnen zullen na thuiskomst een diep heimweegevoel oproepen. Vanuit het restaurant is er een groots uitzicht over de ondergesneeuwde lariksen.Een van de meest verwende Italiaanse dorpen is Cortina. Ooit nam James Bond hier zijn intrek en sinds jaar en dag is het een vast toevluchtsoord van verwende Italianen en de internationale jetset. In La Cooperativa di Cortina zijn niet alleen dure skispulletjes te vinden maar ook goed uitgeruste winkels met tientallen olijfolies, truffels en prijzige wijnen. Bij velen heeft Oostenrijk het imago van een wintersportgebied waar s avonds de karnavalskrakers klinken en overdag skiërs tussen Glühwein- en Schnapsbarretjes laveren. Vooral de vele Zweden zijn stevige drinkers en dat leidt tot vermakelijke, zij het tamelijk gevaarlijke situaties bij het terugkeren naar het dorp. De uitgelaten Scandinaviërs skiën als wespen die een half uurtje in een glas bier hebben rondgedreven. In Lech skiet aan het einde van de dag het verwende volkje naar de Rüfikopf-kabelbaan die is omgedoopt tot champagnebar. Naast een florerend kroegleven heeft Oostenrijk ook op culinair gebied wat te bieden. In Oostenrijk werkt men niet met Michelin-sterren maar met de zogenaamde Haube, de fijnproeverskoksmuts. St. Anton, Zürs en Lech zijn niet alleen aantrekkelijke plaatsen om te skiën, maar kunnen ook prat gaan op een hoge concentratie Hauben. Vaak zijn de betere restaurants verbonden met een hotel. In Oostenrijk geen spoor van fusioninvloeden maar een voorkeur voor de klassieke veelal Franse keuken. Een ander toverwoord is hier Kreative Regionale Küche. Veel restaurateurs hebben hun eigen lammetjes en biggen rondhollen en werken zoveel mogelijk met producten uit de eigen streek. Een aanrader is het restaurant van Gasthof Post Lech (05583.22060) waar ook het Nederlandse koninklijke huis de skihoes openritst. De specialiteiten wisselen, maar de wijnvoorraad is constant en van zeer hoog niveau. Je eet er in een tomeloze Oostenrijkse gezelligheid inclusief roze tafelkleden, hertenkoppen aan de muur en stevige houten stoelen. Hoog aangeschreven zijn de Österreichische Rindfleischspezialitäten in het Gourmethotel Brunnerhof (05583-2349), eveneens in Lech. Grenzend aan de piste is het groot opgezette Hotel Montana (05583.2460) in Lech-Oberlech. Naast regionale gerechten zijn vis- en wildspecialiteiten hier de grote lokker. Ook de goede restaurants van het sneeuwzekere en hoog gelegen Zürs zijn zonder uitzondering met een hotel verbonden. Het vijfsterrenhotel Zürserhof (05583.25130) is de plaats voor verwend bontmantelvolk. De sfeer in het restaurant vereist jasje-dasje en niet te hard praten. Op een zeer hoog niveau staat de keuken van restaurant Chesa Verde in Central Sporthotel Edelweiss (05583.3533). Behalve met een geroemde gevulde kalfsborst blinkt de keuken uit in vegetarische specialiteiten.De Amerikaanse en Canadese bosrijke Rocky Mountains behoren tot de meest sneeuwzekere gebieden ter wereld. Jaarlijks valt er zon zeven tot tien meter sneeuw, waarvan zon tachtig procent s nachts neerdaalt. Na een dagje skiën geen knapperende haard, Glühwein of rokerige Stube maar een condominium waar de body conscious Amerikaan zijn laatste energie kan laten opgaan in fitnessapparaten, massages en saunas. In Amerika en Canada bevinden zich op de pistes zelf nauwelijks restaurants. Veel skidorpen liggen pal aan de piste en daar bevinden zich dan ook de meeste restaurants. Het decadente Aspen heeft met The Restaurant at The Little Nell (920633) een prijzig trefpunt voor de rich and famous, en een groots uitzicht op Aspen Mountain. Opteer voor de grilled elk steak with sweet potato croquette. Voor een onvergetelijke wild mushroom soup en pheasant breast with Marsala glaze bezoek je bergrestaurant Krabloonik (9233953). Het restaurant is ook het vertrekpunt voor sledetochten met huskys. Ook Vail heeft de skiënde lekkerbek veel te bieden. Bij de piste Top of China Bowl zitten tijdens de lunch honderden skiërs bij het reusachtige kathedraalhoge houten Two Elk (4794560). Aanraders zijn de speciale potato bar (for quick carbohydrates), brownies en cappuccino en espresso met Europese sterkte. s Avonds wacht er in het dorp in Restaurant Picasso (926.2200) voor culinaire waaghalzen elandcarpaccio en ook restaurant Sweet Basil (4760125) heeft naast een schitterend uitzicht op Gore Creek goede gerechten als saffron angel hair pasta tossed in seafood cream sauce en de rack of lamb. Slapen op de berg in een eigen super de luxe houten huis met drie slaapkamers kan in Trappers Cabin (8457900). De cabinkeeper is ook een chef die zijn vak verstaat en desgewenst exotische gerechten maakt met ratelslang. Het is een droomverblijf met open haard en een buiten gelegen hot tub waarnaast de verrekijker klaar ligt. YVRAMaison de la France, Guldenvlieslaan 21,1050 Brussel, tel.: 02/513.03.03.ENIT (Italiaanse dienst voor toerisme), Louizalaan 176,1050 Brussel, tel.: 02/647.11.54.ONAT (Oostenrijkse dienst voor toerisme), Louizalaan 106,1050 Brussel, tel.: 02/646.06.10.Switzerland Tourism, Brugmannlaan 24, 1060 Brussel, tel.: 02/345.35.52. Bruno Productions