Advertentie

Europa bereikt akkoord over modernisering regels voor aanbestedingen

(tijd) - Europese aanbestedingen van een bepaald niveau, 150.000 euro voor leveringen en 6 miljoen euro voor werken, moeten worden gepubliceerd in het Officieel Publicatieblad van de EU. Bovendien moet de keuze gebeuren op grond van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dat staat in een akkoord over de modernisering van de EU-regels voor openbare aanbestedingen dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten vorige week bereikten.

Het akkoord dat de EU-instellingen tijdens een verzoeningsprocedure bereikten, vereenvoudigt openbare aanbestedingen in belangrijke mate. Offertes en toewijzigingen van opdrachten via elektronische weg worden vergemakkelijkt. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden ook sociale en milieuargumenten mee te laten spelen bij het beoordelen van diverse biedingen.

Een recente studie van de Europese Commissie toont aan dat de Europese reglementering in openbare aanbestedingen effectief geleid heeft tot grotere grensoverschrijdende concurrentie. De prijzen die nationale, regionale of lokale overheden betalen voor goederen en diensten zijn met ongeveer 30 procent gedaald dankzij die EU-procedures.

De sector van openbare aanbestedingen is in Europa goed voor meer dan 1.500 miljard euro per jaar. De publicatie van aanbestedingen is tussen 1995 en 2002 verdubbeld van 55.000 tot 106.000 per jaar. Ook de publicatie van informatie achteraf is nagenoeg verdubbeld.

De studie van de EU-Commissie toont aan dat nog veel meer kan worden bespaard dankzij efficiëntere aanbestedingen. In de periode 1998-2002 had ongeveer 12 procent van de waarde van de intracommunautaire handel bespaard kunnen worden indien de prijzen in de verschillende lidstaten wat realistischer op elkaar waren afgestemd. KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud