Advertentie

Europese beurswaakhond is nog lang niet in zicht

ROME (reuters) - De voorzitter van de Italiaanse beurswaakhond Consob, Luigi Spaventa, stelt dat de creatie van een eurobeurswaakhond nog ver af is. Maar de nood om eentje te creëren neemt wel toe. De Europese toezichthouders helpen elkaar in individuele gevallen, maar door de grote diversiteit is het haast onmogelijk een gemeenschappelijke beurstoezichthouder te creëren.

Spaventa vreest dat in de toekomst een eurotoezichthouder nog meer noodzakelijk zal zijn. 'Het zal steeds moeilijker worden om uit te maken welke jurisdictie nu bevoegd is.

Een eengemaakte toezichthouder zal nodig blijken als de alliantie tussen de beurs van Londen en Frankfurt een feit wordt. 'Als de fusie tussen Londen en Frankfurt doorgaat, zal het heel moeilijk worden uit te maken welke toezichthouder nu precies bevoegd is,' meent Spaventa.

In de VS is het duidelijk dat dezelfde toezichtregels gelden voor alle beurzen. In Europa is dat niet het geval. 'Deze versplintering staat haaks op de monetaire eenmaking', zegt Spaventa.

Volgens Spaventa is het Forum of European Securities Commissions (FESCO) een ideaal platform om meer samenwerking te verkrijgen. Deze werkgroep onderzoekt onder meer de organisatie van een beurs, de technologische ontwikkelingen, de transparantie en de afweermiddelen tegen handel met voorkennis. Maar voor concrete resultaten zullen er politieke initiatieven moeten komen vanuit het Europese politieke niveau.

Spaventa betreurt dat de toezichthouders nauwelijks aan bod komen bij de Europese Unie. 'De Europese Commissie vergeet vaak de toezichthouders, ze lijkt wel niet met ons te willen praten', stelt Spaventa vast.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud