Fokker hoogvlieger

De week vatte zeer zwak aan voor de Nederlandse beleggers. De verdere val van de dollar naar nieuwe dieptepunten en een licht tegenvallend cijfer voor de groei van de brede Duitse geldvoorraad (M3) duwden de AEX onder de psychologische steun van 400 punten.

De dollar zakte echter nog verder weg. Daarenboven gedroegen de rentemarkten zich ook alles behalve vriendelijk. De AEX spurte richting 394 punten. Hier begonnen de beleggers zich wat in te dekken in afwachting van de groeicijfers in Amerika en de start van het publikatieseizoen voor de resultaten van het derde kwartaal.

Ook de dollar stak een helpend handje toe. Bij laag volume heroverde de AEX de kaap van 400 punten. De beursbarometer sloot ten slotte op 403,87, bijna op hetzelfde niveau als vijf beursdagen eerder.

Neddloyd dat de voorgaande week zware klappen kreeg te verwerken kon een gedeelte van het verlies goedmaken. De transporteur ontkende dat de beslissing van de Europese kommissie om een overeenkomst tussen verscheidene ondernemingen in deze sektor te blokkeren een negatieve invloed zou hebben op de resultaten. Nedlloyd dikte met 7,2% aan tot 54,8 pond.

DSM was ook gevraagd. Dit bedrijf zal komende dinsdag met kwartaalresultaten uitpakken. Verschillende beleggers voelden zich blijkbaar veiliger met deze chemiereus en arbitreerden vanuit Akzo-Nobel dat ook in de loop van volgende week resultaten zal publiceren. DSM verdapperde mat 3,5% tot 146,7 gulden, terwijl Akzo 0,4% prijsgaf. Akzo sloot op 202,6 gulden.

Fokker dat de voorgaande week moeite had om de weerstand van 15 gulden op overtuigende wijze te doorbreken, slaagde daar nu wel in. De vliegtuigbouwer rukte met 6% op tot 15,8 gulden.

Pakhoed sprong negatief in de kijker en kalfde met 3,4% af tot 44,9 gulden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud