Advertentie

Geen ontslagen bij Belgacom tot '99

BRUSSEL (tijd) - De directie en vakbonden van Belgacom starten in januari onderhandelingen over het sociaal luik van de herstructurering bij Belgacom. Er zal worden gepraat over mobiliteit, reconversie en training, het afstoten maar ook het aantrekken van activiteiten, en scenario's voor vrijwillig vertrek. Tegen midden 1997 hoopt de directie tot resultaten te komen. Tot eind 1998 is er geen sprake van ontslagen.Een en ander bleek gisteren op een persconferentie van Belgacom rond het thema 'The world is changing, so is Belgacom'. Gedelegeerd bestuurder John Goossens wou aantonen welke metamorfose Belgacom doormaakt. Hij deed ook enkele belangrijke aankondigingen:

- Belgacom start een beveiligingsonderneming op voor bewaking op afstand, verkoop en installatie van alarmsystemen, en bewaking en aanverwante diensten. Het gaat niet om geldtransporten. Het biedt de mogelijkheid om minder gevormd personeel te herklasseren: 250 in 1997, 1.300 tegen het jaar 2000. 'Veiligheid' groeit in België met 15 procent per jaar. Bij partner Ameritech werd in 1995 12 procent van de groei gerealiseerd via 'security monitoring'.

- De nationale operator voert begin 1998 een nieuw facturatiesysteem in. Zowat 70 procent van de klachten bij Belgacom slaat vandaag op de facturen. Waarschijnlijk zal ook het aantal telefoonzones (vandaag 39) worden verminderd. Begin volgend jaar zal Belgacom de tarieven naar de buurlanden met 10 procent verlagen.

- Belgacom richt een multimediaholding op. De divisie multimedia wil haar personeelsbestand uitbreiden van 125 naar 185 werknemers. In maart gaat er een nieuw netwerk voor televoting van start. De 0904-nummers worden gelanceerd: de informatieverstrekker kiest zelf hoeveel hij aanrekent aan de oproeper. Vanaf april opent Belgacom zijn Call Center Hotel. Wie het concept call center eerst wil uittesten alvorens zelf te investeren, kan daar terecht.

- De omzet en nettowinst van Belgacom zouden in 1996 sterker stijgen dan tijdens de eerste zes maanden. Toen was er een stijging van respectievelijk 9 procent en 15 procent.

Proximus

Proximus steekt een tandje bij. Tegen eind volgend jaar wil het zijn aantal basisstations verdubbelen tot 2.200. Het aantal werknemers gaat van 700 naar 1.000. Eind 1996 rekent Proximus op minstens 370.000 GSM-abonnees op een totale markt van 450.000. Een jaar later zou de markt 800.000 abonnees omvatten, waarvan 600.000 voor Proximus. Tegen het jaar 2000 verwacht Proximus 2,1 miljoen abonnees in België.

Proximus hoopt volgend jaar twee op drie van de nieuwe abonnees binnen te halen. John Goossens eist dat de derde GSM-operator ook 9 miljard frank zal moeten betalen voor zijn licentie.

Goossens ontkent ten stelligste de geruchten over zijn vertrek naar Ameritech. 'Ik heb een contract van vijf jaar. Men heeft mij gevraagd een jaar langer te blijven. Vandaag denk ik dat Belgacom mijn laatste topfunctie in een commerciële omgeving is.' Goossens is 52 jaar. PLU

Pagina 13: De metamorfose van Belgacom

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud