Gentse koöperatieve Vooruit filializeert

De Gentse socialistische koöperatieve Vooruit heeft zijn aktiviteiten die buiten de sektor van de distributie van geneesmiddelen aan de konsument vallen, in aparte (verbonden) ondernemingen ondergebracht. De koöperatieve, die in het arrondissement Gent-Eeklo apoteken exploiteert, heeft op die manier de vennootschappen Cemaco, Datacoop en Farmacoop opgericht; eind '87 bezat ze voor 67 miljoen frank deelbewijzen in deze verbonden ondernemingen.

De omzet van Vooruit steeg vorig jaar in vergelijking met '86 met 8,5 procent en het aantal koöperateurs steeg met 1.600 eenheden. De financiële lasten daalden met 25 procent. Vooruit heeft over '87 voor 23 miljoen ristorno's aan de vennoten uitgekeerd (het ristorno bedraagt 10 procent op de aangekochte geneesmiddelen). De jongste tien jaar keerde Vooruit voor 190 miljoen ristorno's uit.

Vooruit investeerde in '87 voor 23 miljoen frank in onroerend patrimonium. Recent optimalizeerde de koöperatieve haar voorraadbeheer, door een geïntegreerde automatizering van de apoteken. Vanaf 1 juli ek. zal de groep in staat zijn faktuurgegevens op magneetband aan de mutualiteiten over te maken. De jongste negen jaar is de omzet in de apoteken van de Gentse koöperatieve verdubbeld. Vooruit wil nog verder groeien door overname.JVA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud