Global forum schept banden tussen NGO's van hele wereld

(van onze verslaggeefster) RIO DE JANEIRO (tijd) - Het Global Forum, de alternatieve bijeenkomst van niet-goevernementele organizaties (NGO) in Rio, kampt met financiële problemen. Desondanks gaat het kleurrijke feest in het Flamengo-park gewoon door. Maurice Strong, de sekretaris-generaal van Unced, stak deelnemers en organizatoren van de NGO-konferentie gisteren een hart onder de riem. Global Forum is een onmisbaar en integraal deel van het Unced-proces, zei hij.

Het Gloria Hotel is zowat het zenuwcentrum van het Global Forum. In dit prachtige, statige gebouw met koloniale allures huizen de vertegenwoordigers van de niet-goevernementele organizaties. Zij hebben er eigen werk- en vergaderruimten en de nodige apparatuur ter beschikking.

Vanop het balkon van Hotel Gloria kijk je neer op het Flamengo-park, dat zich rond de gelijknamige baai slingert. Op een oppervlakte van 105.000 m2 hebben meer dan honderd NGO's er samen 675 stands opgezet. 38 grote tenten, die 200 tot 1.000 personen kunnen herbergen, bieden doorlopend informatie en spektakel. Op het eerste gezicht lijkt Global Forum meer een gigantische Braziliaanse kermis. T-shirts met Unced-tema's in honderd-en-een variaties, edelstenen, prullen en soeveniers worden er te koop aangeboden. Op een podium rond de "levensboom' worden "ecologische' dansen opgevoerd. Niet alleen bekende organizaties zoals Unesco, Greenpeace en Wild Wildlife Fund for Nature hebben een stand op Global Forum. Ook kleine ontwikkelingsorganizaties zijn er prezent, plattelandsorganizaties, en ekonomische verenigingen zoals de studentenorganizatie Aiesec, het Global Energy Network, of rariteiten als de Solar Box Cookers International.

De organizatoren hebben de deur zo wijd open gezet dat zelfs Hare Krishna en de Baghwan-volgelingen in het Flamengo-park hun tentje hebben opgeslagen. Zij verklaren hun aanwezigheid met de verklaring dat eerst de mens in harmonie met zichzelf moet komen, alvorens met de natuur in evenwicht te kunnen leven.

De aanwezigheid van dergelijke sekten en de losse stijl op het Global Forum heeft de voorbije week heelwat kritiek geoogst in de pers. Maurice Strong, sekretaris-generaal van Unced noemde zich gisteren bij zijn officieel bezoek aan het Global Forum, "persoonlijk beledigd' door die persberichten. Strong hecht veel belang aan wat hij de "top van het volk' noemt. Het Global Forum mobilizeert immers de mensen die zullen instaan voor de toepassing van de afspraken die op de officiële top, de Unced-konferentie, worden gemaakt. Het Global Forum is een integraal en onmisbaar deel van het Unced-proces', zo zei hij.

Netwerk

Sinds zijn ontstaan kampt het Global Forum met financiële problemen. De kosten van het evenement zijn begroot op 11,8 miljoen dollar. Het projekt wordt gesponsord door het ontwikkelingsprogramma van de VN (het UNDP) en kreeg steun van de Braziliaanse overheid en de staat Rio de Janeiro. De Braziliaanse staatspetroleummaatschapij Petrobras deed 300.000 dollar in het zakje.

Twee dagen geleden legden boze elektriciens en technici in het Flamengo-park het werk neer. Zij wensten betaald te worden voor hun werk. Het resultaat was echter dat de betrokken NGO's meer op elkaar aangewezen waren. Velen onder hen noemen de staking nu een goede zaak. "Wij zijn op die manier veel dichter bij elkaar gekomen.'

Dat het Global Forum in de eerste plaats hechte relaties smeedt tussen de betrokken niet-goevernementele organizaties, is duidelijk. Die samenwerking zal ook na Rio 1992 worden voortgezet. De NGO's zien hoeveel macht ze hebben door hun krachten te bundelen. Ook binnen het Global Forum speelden een aantal nationale tegenstellingen. Die hadden eerder te maken met een kultureel wantrouwen dan met de traditionele breuk noord-zuid, vertelt Marek Poznanski (kollektieve voedselstrategieën). "Latijns Amerika bijvoorbeeld reageert al op voorhand allergisch op de anglosaxische manier van doen. In de meeste NGO-werkgroepen zijn die kultuurschokken evenwel overwonnen.'

KV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud