Groei Amerikaanse industrie vertraagt

(bloomberg/reuters) - De groei van de Amerikaanse industrie vertraagde in februari tot het laagste peil in anderhalf jaar. De expansie van de Europese industrie stabiliseerde op een laag peil. Dat blijkt uit de indicatoren van de aankoopdirecteurs die gisteren zijn gepubliceerd.

De indicator van de industriële activiteit in de Verenigde Staten daalde met 1,1 punt tot 55,3 punten. De indicator daalde voor de derde maand op rij. Een cijfer boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit, en omgekeerd.

De terugval van de indicator was vooral te wijten aan de evolutie van de voorraden en prijzen. Economen hadden een verbetering tot 56,9 punten voorspeld. Zij merken op dat de groei van de industriële activiteit relatief hoog blijft.

De indicator van de industriële activiteit in de eurozone stabiliseerde op 51,9 punten. 'Er zijn verontrustende aanwijzingen dat de opleving sinds eind vorig jaar verzwakt, vooral in Duitsland en Nederland', zegt Chris Williamson, de hoofdeconoom van het bureau dat de indicator berekent.

Rente

De zwakke groei vergroot de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog geruime tijd de rente handhaaft op 2 procent. ECB-bestuurder Nicholas Garganas zei dat de ECB misschien de groeivooruitzichten voor dit jaar naar beneden moet herzien. 'De ontwikkelingen in de eurozone zijn minder bemoedigend dan we zouden wensen.'

De ECB publiceert donderdag nieuwe groei- en inflatieprognoses.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud