Advertentie

Groen!-Limburg stippelt onafhankelijke koers uit

(tijd) - De tegenstanders van een kartel bij Groen!-Limburg hebben zich verenigd in een campagneteam. Dat moet de kiezer warm maken voor een aparte Groen!-lijst voor de Vlaamse en Europese verkiezingen op 13 juni. Wie de onafhankelijke koers niet steunt, moet het schip verlaten. In een open brief aan de partijvoorzitster, Vera Dua, benadrukt de kartellist Peter Verpoorten dat een samenwerking met sp.a-spirit de enige manier voor Groen! is om te overleven.

Het campagneteam werd donderdagavond samengesteld op een algemene vergadering van Groen!-Limburg in Hasselt waar de nationale verkiezingscampagne werd voorgesteld. Een 50-tal militanten was aanwezig. Wie geen interesse had voor de campagne van Groen! werd aangemaand op te stappen uit de vergadering. Een handvol jonge kartellisten deed dat.

Het campagneteam bestaat uit de bestuursleden die woensdagavond het partijbestuur verlieten. Ze protesteerden tegen de stemming over een motie die zegt dat Groen!-Limburg in een kartel met sp.a-spirit naar de verkiezingen trekt. Acht bestuursleden keurden de motie goed, twee onthielden zich.

De campagneleider Marc Desmet heeft vertrouwen in de lijstvorming. 'De toon op de algemene vergadering was positief.' Ook de nationale campagneleider Jos Stassen is optimistisch. 'De vergadering schaarde zich grotendeels achter de onafhankelijke lijn. De dreiging dat een grote groep zou opstappen, is niet uitgekomen.'

Volgens de kartellisten was er zwaar gemobiliseerd door de tegenstanders van een lijstenverbinding. Sommigen van hen overwegen als onafhankelijke op een kartellijst op te komen. Hoe het nu verder moet met het verdeelde partijbestuur, is niet duidelijk. 'In de aanloop naar verkiezingen neemt het campagneteam sowieso de rol van het partijbestuur over', zegt Stassen.

Peter Verpoorten, de indiener van de motie op het partijbestuur, benadrukt in een open brief aan Vera Dua dat het partijprogramma de groenen bindt, niet de strategie. 'Meningsverschillen over de strategie maken iemand niet meer of minder groen.' Volgens de kartellisten is de onafhankelijke koers 'rampzalig'. Enkel in een kartel zal Groen! ook na 13 juni nog in het Vlaams Parlement aanwezig zijn, waarschuwt hij. 'Laat de andere provincies de garantie zijn voor de onafhankelijkheid van onze partij. Dan zullen wij de garantie zijn voor het overleven ervan.' Stemt Dua niet in met een Limburgs Groen!-sp.a-spirit-kartel, dan loopt zij het risico 'te falen in haar taak om de partij bijeen te houden', schrijft Verpoorten. KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud