Grootkeukens werken aan hygiene

(belga) - De grootkeukens gaan werk maken van een betere hygiene. Met dat voornemen reageert de sector op een jaarrapport van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Daaruit blijkt dat een meerderheid van de grootkeukens in Belgie niet aan de basisvereisten voldoet. Vooral in de scholen is de toestand slecht. 80 procent van de keukens in de scholen kreeg een onvoldoende. Het gemeenschapsonderwijs zegt zich ervan bewust te zijn dat de strenge voedselnormen een nieuwe aanpak vragen. 'Vroeger had elke school een aparte keuken. Sinds geruime tijd zijn er in het gemeenschapsonderwijs steeds meer scholengroepen die met elkaar en met professionele cateringbedrijven samenwerken om de maaltijden te bereiden en op te dienen', luidt het. In de ziekenhuizen voldoet maar 55 procent van de keukens aan de normen. In de rust- en verzorgingstehuizen is dat 42 procent. De Federatie van Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS) nuanceert. Volgens de federatie werkt de helft tot 80 procent van de rust- en verzorgingstehuizen volgens de normen. In Vlaanderen is de erkenning van een rusthuis afhankelijk van een vergunning van de eetwareninspectie, meldt ze. De FAVV start begin 2004 met een informatiecampagne, zodat de keukens perfect weten waaraan ze zich moeten houden.