Advertentie
Advertentie

Helft van horecabedrijven lijdt verlies

(tijd) - De bedrijfstakken groothandel, kleinhandel en horeca houden het grootste risico in. De rendabiliteit en solvabiliteit van bedrijven die in deze sectoren werken, zijn bedroevend laag en ook met de liquiditeit is het vaak maar pover gesteld. Minstens de helft van de horecabedrijven die de vorm hebben van een vennootschap, maakt verlies, zo blijkt uit de studie van professor Ooghe en Alexander Dehaene. De bouwsector, waar traditiegetrouw elke maand een behoorlijk aantal faillissementen vallen, houdt in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt geen overmatig risico in op korte noch middellange termijn. Van de 17 bedrijfstakken uit onze economie, is de horeca er financieel het ergst aan toe. De bruto toegevoegde waarde per werknemer is de laagste van allemaal, de rendabiliteit is bedroevend en de verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen van de middelste onderneming in de sector bedraagt amper 18,29 procent wat sterk onder het landelijk totaal ligt van 30,79 procent. De nettorendabiliteit van het eigen vermogen na belastingen voor die middelste onderneming blijft sinds vele jaren onder het nulpunt schommelen wat betekent dat minstens de helft van de horecabedrijven in ons land elk jaar verlies maakt. In Vlaanderen is de toestand iets beter dan in Wallonië en Brussel.